Митничар до всяка спиртоварна

Митниците ще предоставят бандероли до данъчните складове „ден за ден“. Това е поредната интересна мярка, с която подчинените на ген. Ваньо Танов ще борят фалшификатите в алкохолния бранш. За целта производителите или вносителите ще дават предварително заявки както за необходимите количества, така и за графика на облепване.
Начинанието може би щеше да има някакъв осезаем ефект, но едва ли в момент, когато в страната се предприемат крути мерки за мащабно свиване на разходите. Сред които е и сериозно намаление на персонала в Агенция “Митници”.
Според приетата от ведомството нова наредба в определеното време двама митнически служители ще доставят на място заявеното количество ценни книжа, като са задължени да присъстват и на самия процес на лепенето им върху стоката. Вярно е, че така спиртоварните ще се държат “изкъсо”, но засега намерението е в сферата на добрите пожелания. Ще се заплаща ли например на въпросните служители, които следят процеса, този допълнителен труд? И то за работа на смени. И няма ли това да е кампанийна мярка с ефекта на временен пиар?
Виж, получаването на онлайн информация за наличностите в данъчните складове е далеч по-сигурен начин за ограничаване на фалшивите алкохолни продукти и нелегалното производство. Въвеждането на такава технологична система обаче изисква и време, и средства. И най-важното – подсказано от самите производители: ще има ли гаранции, че няма да се действа избирателно, така че правилата да важат за всички? Защото практиката досега показва, че “едрите акули” остават незасегнати.

Станете почитател на Класа