Здравната вноска – като данък, а качеството на услугата?

Здравноосигурителните плащания трябва да бъдат приравнени към данъчните, поиска на среща в Силистра министър Божидар Нанев. Това щяло да стане с промени в Закона за здравното осигуряване, с които да се създадат съответните условия. Идеята е вноски да се плащат както от всички граждани, така и от държавата чрез съответните трансфери.
Няма лошо да се сложи ред в системата, като се има предвид, че всяка година тя губи около 1 млрд. лв. от неплатени здравни вноски. А в същото време болниците нямат право да отказват спешни услуги и на неосигурени лица.
Засега обаче има поне две големи въпросителни пред въпросната реформа. Първо, плащането на осигуровка все пак е вид право, не задължение на гражданина, за разлика от данъка, който той дължи. Ако човек не прави съответните здравни вноски, не носи наказателна отговорност. При данъка не е така.
Затова лансираното преди месец намерение да се забрани например пътуването в чужбина, ако не си се осигурявал за здраве, е, меко казано, в разрез със закона и лесно оборимо в съда.
Обратно – ако бъде нормативно уредена промяната, няма как да не се запитаме доколко ефективна ще е тя от гледна точка на качеството на здравеопазването ни. Все пак опитът досега показва, че услугите в болници и поликлиники у нас не са на висотата на очакванията, да не ги сравняваме с тези зад граница. При по-сериозно лечение допълнителното заплащане също е неизбежно. Тогава за какви още рестрикции си говорим?

Станете почитател на Класа