Какви реформи трябват във ВСС?

ГЕРБ и Синята коалиция замислят конституционни промени, с които да реформират основно Висшия съдебен съвет. Целта е да бъде прекратен мандатът на сегашните висши магистрати. Промените предвиждат новите назначения да не са политически, да се намали броят на „правителството на съдебната власт“ и мандатът им да е по-кратък, отколкото е в момента.
Очевидно е, че ВСС има нужда от тотална реформа. Съветът се прочу с лобитата на белите покривки, които кадруват в българските съдилища в скъпи ресторанти. Отделно стана ясно, че голяма част от назначенията в съдебната система се уреждат от съмнителния плевенски бизнесмен Красимир Георгиев, известен като „черничкия Красьо с ланците“. Той взема пари от мераклии за шефски места и подкупва свои хора от ВСС, за да ги назначат.
След подобни разкрития в нормалните държави валят оставки, а не се чака парламентът да сформира комисия, която да променя конституцията, за да оправи батаците в Темида. Впрочем такива опити за реформи имаше и през 2006 г., когато основният закон беше променен под натиск на ЕС и мандатът на тогавашните висши магистрати беше прекратен. Новите обаче не показаха, че поправката си е струвала. Каква е гаранцията, че сценарият няма да се повтори и сега?

Станете почитател на Класа