Срещу грипа – без паника и безхаберие

Идат все по-тревожни и по-тревожни новини за новия грипен вирус. Бил издържлив, оцелявал и под нула градуса. Приспособявал се дори към препарата тамифлу, който вече не му действал. И всеки божи ден бройката на заболелите упорито се покачвала....
Истини и слухове се смесват в едно и заливат лавинообразно страната. Откъдето и да я погледнеш обаче, епидемията е факт. Школата са затворени, по 230 на 10 000 се тръшват всекидневно от болестта.
Напук на заплахата, учениците го удариха на веселба. Зарадваха се на петдневната карантина и тръгнаха по купони и по кина. В неделния ден из моловете в София щъкаха предимно деца. Наговорил се целият клас, чукнали си среща в „Макдоналдс“, оттам – на кино! Единици движат с маски. А родителите се оправдават, че потомците им няма какво да правят у дома и че времето е подходящо за разходка!
Феноменът е познат като БГ безхаберие. Примери - колкото щеш – шофирането без предпазни колани, изхвърлянето на боклука на непозволени места. Ние, българите, до такава степен не зачитаме авторитета на властта и закона, че пренебрегваме и собственото си здраве. Докато не се тръшнем болни.
Паниката няма да помогне да овладеем епидемията. Безотговорността – още по-малко! По-добре да се вслушаме какво съветват от здравното министерство!

Станете почитател на Класа