Ревизия - да, но трябва и реформа в образованието

Високото ниво на неграмотност сред българските ученици се дължи до голяма степен на недостъпно написаните учебници, които най-често се пишат от университетски преподаватели. Това заяви вчера министърът на образованието Сергей Игнатов. И се закани, че ще прочете всички учебници, защото имало много оплаквания от родители, че те са написани неразбираемо.
Ревизията на учебното съдържание просто е задължителна и за това се говори от години. Не е тайна, че в голяма степен лошата подготовка на учениците се дължи на академичния стил, на който са написани уроците им. Факт е, че това е най-сигурният начин да се загуби интерес към темите и че подобни експерименти насърчават единствено механичното зубрене. Другият ефект от неразбираемите уроци е, че учителите са принудени да ги „превеждат“ и да карат възпитаниците им да пишат в тетрадки, за да добият елементарна представа от съдържанието.
В този смисъл новината за ревизия е добра. Големият въпрос е какво ще последва след нея. Няма никаква полза един академичен колектив да замени друг в писането на учебници за средните училища.
Отдавна се говори за радикална реформа. И ако тя бъде осъществена в полза на образованието, ще спечелим всички.

Станете почитател на Класа