Железопътен хаос

След като морските организации обърнаха гръб на министър Александър Цветков заради назначаването на компрометиран служител за шеф на ИА „Морска администрация“, транспортното министерство е на път да бъде отрязано и от железопътния бизнес. Причината – нелоялната конкуренция на държавната компания БДЖ и нейното звено „БДЖ-Спед“. Обещанията на новия шеф на компанията Пенчо Попов, че ще въведе пазарни принципи на работа, звучат много несериозно, още повече че същият този директор имаше достатъчно време да проведе реформите като ръководител на товарната дейност. Което от своя страна води до нови въпроси. Например защо за директор на БДЖ министър Цветков издига служител, носещ основна „заслуга“ за това, компанията за първи път в най-новата си история да излезе на загуба от товарните си превози.
Най-логичната стъпка за един интелигентен министър би била за директор на закъсало държавно дружество да бъде назначен доказан икономист или мениджър от частния сектор. Вместо това новото ръководство на БДЖ бе съставено все от хора, които мислено не са свалили фуражката и пагоните от времето на полувоенната структура на дружеството.
В момента процесите на чистка и безумни назначения в транспортното министерство се следят със свити сърца от авиационния бранш. Най-вече защото предстои избор на ново ръководство на въздухоплавателната администрация. И още едно нелогично назначение ще дръпне реформата в българския транспорт с години назад.

Станете почитател на Класа