Survice mix паспорт за лекарите? Това ли е черешката на тортата?

Лекари оперират, без да са подготвени! Това признание, изречено не от кого да е, а от зам.-министър на здравеопазването, звучи двойно по-страшно. Значи болният, доверил се на лечителя с мисълта, че той ще му спаси живота, е просто опитно зайче! А не пациент, за чието благо работят хората в бели престилки.
Изход от скандалната ситуация експертите по здравно дело виждат в така наречените survice mix паспорти. Където трябва да бъдат надлежно отразени всички операции на лекаря, извършени до този момент. Значи ли това, че преди да легне под ножа, пациентът ще иска от своя лечител да му представи survice mix паспорт?! И ще му стане ли ясно на болния човек какво точно пише вътре? Ами ако пациентът е в несвяст и не може да чете, а операцията е спешна?!
Няма лошо в survice mix документите, но те не са панацея. Преди да се юрнем да ги печатаме, е далеч по-належащо да си оправим болниците, да се опитаме да намалим корупцията в здравеопазването, да мотивираме медиците да работят по-добре, да им осигурим адекватно заплащане за положения труд. Да внушим и на лечителя, и на болния, че първият е слуга на втория. И че няма по-благородно дело от спасяването на човешкия живот.
А survice mix-ът е просто аксесоар в сложната система на здравеопазването. Бурмичка в машината.

Станете почитател на Класа