Валерия Велева: Няма изненада. Доган държи юздите в ДПС, Пеевски е новата звезда

Валерия Велева: Няма изненада. Доган държи юздите в ДПС, Пеевски е новата звезда
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.02.2024
  • Сподели:

Без да присъства на Националната конференция на ДПС, но с едно задълбочено послание почетният председател на Движението реши два казуса - лидерския въпрос в Движението и съдбата на параламентарното мнозинство в държавата.

 

 

За пореден път Ахмед Доган демонстрира абсолютния си авторитет и влияние не само върху партията, която създаде, утвърди в последните 34 години на политическата сцена и която разширява влиянието си, но и върху целия политически живот у нас.
Без да присъства на Националната конференция на ДПС, но с едно задълбочено послание почетният председател на Движението реши два казуса - лидерския въпрос в Движението и съдбата на параламентарното мнозинство в държавата.

Очаквано, форумът на ДПС излезе с важни послания пред обществото.

Първо, Доган зачеркна всякакви идеи и залитания по избори 2 в 1 с категоричния мотив: "Трябва да ни е ясно, че едни предсрочни парламентарни избори по формулата „2 в 1“ може допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици". Това прозвуча като императив в името на стабилността на държавата ни в днешното "непредвидимо геополитическо време", на "братоубийствени войни", на "опасения за сигурността на целия ни геополитически ареал", а не заради сглобки и ротации.

Второ, със същата категоричност Доган обоснова защо се налага съпредседателство в ДПС - запазването на идентичността като стратегически приоритет трябва да върви с разширяване на електоралния периметър, с обновяване на политическия образ и с решаване проблемите на хората от местната власт.

Нямаше изненада и в предложените от него кандидатури Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. За да запази единството като задължителен елемент в една стройна партийна структура, какото е ДПС, Доган нареди и как да се гласува избирането им - "в пакет, тоест едновременно".

Залата изпрати последните думи от посланието му "Пожелавам ви да превърнем МИРА, СИГУРНОСТТА И ПРОСПЕРИТЕТА на всички в лична мотивация за живот на всеки един от вас! Така светът ще изглежда по-надежден за нас и за нашите деца" с бурни аплодисменти и ставане на крака. В този момент практически Единадесетата Национална конференция приключи - кратко, ясно и категорично. В закритата част на форума делегатите остава да облекат в уставна норма "новата форма на лидерство".

Трето, новата звезда в това лидерство безспорно е Делян Пеевски. 1000 делегати станаха на крака и с взрив от аплодисменти и скандирания "ДПС, ДПС" посрещнаха Пеевски, когато той влезе под шпалир от протегнати ръце в залата. Тази демонстрация на почит към новия най-важен човек в партията се случи пред очите на внушителна делегация от Турция, в която влизаха представители на всички водеши партии в южната ни съседка; пред цялото европейско либерално войнство, начело със сър Греъм Уотсън; пред дузина посланици; пред местни политически лидери и синдикалисти.
Видимо беше усещането за мощ, за енергия, което витаеше във въздуха.

Новият лидер застана рамо до рамо с предшественика си Карадайъ - знак, че няма разрив в ДПС заради смяната на ръководството. От другата страна на Пеевски седна Чакъров.


Всъщност и в това няма изненада. Това се очакваше. От мига, в който Ахмед Доган отвори пътя на Пеевски към лидерството в парламента, беше ясно, че това ще завърши и с лидерство в партията. И само лаици в политиката можеха да допуснат, че "Доган ще се отметне и ще оттегли Делян".

Четвърто, Пеевски получи легитимация чрез подчертано сърдечното видеобръщениена президента на Турция Ердоган, който поздрави членовете на ДПС "с копнеж и обич", пожела "конгресът да бъде инструмент за добро", а на новоизбраните кадри пожела да продължат пътя си "в единство и солидарност".

Дори и председателят на конфедерацията на изселниците от Балканите "Балгьоч" Абдуррахим Нурсой обеща в приветствието си "Ще бъдем винаги до вас".

Пеевски беше припознат като политически партньор и от европейските либерали, а техният легендарен водач съл Греъм Уотсън специално го назова в приветствието си.
Неслучайно се спирам на тези факти, защото те са знаци и предпоставки за утвърждаване на новото споделено лидерство в ДПС.

Така новият политически експеримент на Доган тръгва по своя път с проекцията да се превърне в пример за толерантност, заедност и единение, които са заложени във фундамента на Движението. В момент на партийни и кадрови сътресения, които преживява всяка партия, Доган намери верния ход, с който балансира настроенията в партията си и успя да го наложи на всички (у нас и в чужбина), въпреки нечии първоначални недоверия. Умел играч и тактик с усет Доган потуши страстите и даде нова перспектива на партията и особено на младите кадри в нея.

Всичко това вдига рязко цената на ДПС - и във вътрешен, и в международен план. Няма друга партия у нас, която да е така видимо обгрижвана от толкова различни европейски и световни фактори. За всички е ясно, че битката за геополитическото бъдеще и бъдещето на България преминава и през терена на ДПС. Запазване единството на Движението като част от системните политически проекти у нас е част от националната сигурност на страната. Затова беше толкова важно Доган да намери най-точната формула за новото лидерство на ДПС.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа