Ротационни импресии

Ротационни импресии
  • Публикация:  Иван Стамболов
  • Дата:  
    10.03.2024
  • Сподели:

Когато започна да наближава договорената от некоалиционните в „сглобката“ партньори дата за политическото явление, добило гражданственост като „ротация“, всички се разшаваха с един въпрос на уста: „какви ще ги вършим оттук нататък?“.

 

 

 

Премиерът Денков в продължение на дни тропаше с краче да стане външен министър (и аз се чудя на какво отгоре), а цялата Промяна припяваше колко прекрасно е правителството и как трябва да се запази възможно по-голяма част от него след „ротацията“. Излязоха дори и с нарочен „мумурандум“ по темата, та им се смяха и кучетата. Всъщност мумурандума си беше съвсем в реда на нещата – предложение за договорка как да се разпредели между партньорите властта в „независимите“ институции, ама такива неща говорят ли се публично! Това го правят само аматьорите.

Толкова ли е прекрасно правителството, такова богатство ли са министрите, та все едно жива плът късаш от народната снага, речеш ли да ги махнеш? Няма да правя обзор на целия кабинет и дейността му, а ще се спра само на няколко сектора, които ме интересуват или които се приемат за особено приоритетни от общественото мнение.

 

Културата

 

За мен тя е важен сектор, макар че напоследък из цялата бивша християнска цивилизация е в такова състояние, че неведнъж ме е карала да цитирам думите на световно неизвестния нацистки драматург Ханс Йост, неправилно приписвани след известна перифраза на Гьоринг, та даже и на Гьобелс: „щом чуя думата „култура“, се хващам за кобура“. Културата е важна, защото в нея се вижда консенсусът на обществото по въпросите на духовното, красивото и в крайна сметка – на доброто. А какъв е този консенсус днес или поне какъв искат да го изкарат – това не е тайна за никого.

 

Вчера председателят на комисията по култура в Парламента Тома Биков излезе с горестно изявление за това как България може да изгуби 200 милиона евро от Плана за възстановяване и устойчивост единствено заради протежето на Денков – шефът на Фонд „Култура“ Сава Драгунчев, който неотдавна се прочу с това, че щедро финансира с държавни средства шоу за травестити. Драгунчев си измислил свои проекти и свои правила, нямащи нищо общо с договореното между България и Европейската комисия, а знаем, че тамошните бюрократи са неумолими в подобни случаи. Дали го е направил нарочно, дали това не е някаква прогресивна форма на бунт и евроскептицизъм? Не. Направил го е, защото хабер си няма от Плана за възстановяване и устойчивост, а е твърде вероятно и да не е чувал, че такъв план изобщо съществува. Компетентност.

 

Ротационни импресии

 

Културата и образованието са двете най-важни секторни политики. Техният продукт е човекът. Ако този продукт е дефектен, нито една от останалите секторни политики няма смисъл. И ако дефектите не се отстранят навреме, то всяко следващо поколение ще е по-дефектно от предишното, но поради липса на алтернатива ще излъчва от редовете си министър-председатели, министри, шефове на фондове и всякакви други отговорни фактори. От образованието и културата зависи качеството на „мат’риала“, дето толкова бучахте срещу Борисов, когато го спомена навремето.

 

Туризмът

 

 Откакто с все по-нарастващо мазохистично удоволствие следя политиката в България, туризмът винаги е първостепенен, стратегически сектор. Та дори преди време държавата обяви конкурс за лого на туризма, та го спечели някакво постмодернистично изображение, нещо средно между чалма и вита баница, което трябвало да изобразява роза. При това положение резонно е да предположим, че всяка следваща управляваща сила ще подходи към туризма достатъчно отговорно, най-малкото като тури там интелигентен и компетентен министър с ясна политическа визия. Какво обаче наблюдаваме в кабинета, който безсрамно желае да се възпроизведе в почти същия състав и след „ротацията“?

 

Зарица Динкова нито веднъж не защити интересите на бранша!“, написаха през седмицата в отворено писмо седемте най-големи туристически сдружения в България – Националния Борд по Туризъм (НБТ), Българска Хотелиерска и Ресторантьорска Асоциация (БХРА), Българска Туристическа Камера (БТК), Алианс на Туристическата Индустрия в България (АТИБ), Българска асоциация за туризъм (БАТ), Сдружението на Заведенията в България (СЗБ) и Българската Асоциация на Заведенията (БАЗ).

 

Напомням, че Зарица Динкова е министър на туризма. Прочу се, тъй както се прочу Сава Драгунчев с травеститското си шоу, със „спасяването“ на сухоземните костенурки по време на бедствията по Черноморието. Въобще, в това управление, дето иска да се възпроизведе и след „ротацията“, всеки си има някакъв номер, с който ще остане в историята.

 

Зарица Динкова се скри при обсъжданията и гласуванията на Законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства – се казва още в отвореното писмо на браншовите организации. – Т.нар. перки, които се плануваше да бъдат поставени в близост до брега, застрашаваха съществуването изобщо на морския ни туризъм. Подопечното й министерство опита да замажа гафа си с разтегливо становище едва след като законопроектът беше приет на първо четене… И отново се наложи туристическият и рибарски сектори да се борят за туризма и поминъка на хиляди без министъра на туризма. И да търсят директна подкрепа от парламентарните групи, пред които да представят  експертиза“.

 

Да не би тези с перките да плащат нещо на Зарица? Да не би тя да се гърчи в пипалата на хищни енергийни лобита? Едва ли. Просто тя също не е в час, не знае на кой свят е и за какво става въпрос.

 

Финансите

 

Според мнозина те са най-важната секторна политика, макар че според мен, както вече казах, образованието и културата са по-важни. Но пък със сбъркани финанси няма образование и култура, но да не влизаме в спора за яйцето и кокошката или за §22 – без финанси няма образование, без образование няма финанси.

 

Ето впрочем какво написа бившият външен министър и заместник-председател на ГЕРБ Даниел Митов:

 

„С излишък от 1 милиард ли е бюджетът или е на минус с 300 млн. лв.? Такива еквилибристики не са новост за бюджетната практика… Движението на подобни суми към сметки извън бюджета и обратно със сигурност заблуждава обществото за реалното състояние на бюджета“.

 

За какво става дума? Преди края на миналата година правителството внася с постановление 1.2 милиарда лева по сметка на Регионалното министерство, тоест излизат от общата касичка. После, в навечерието на „ротацията“, Асен Василев си ги връща обратно, така че да приличат на „приход“. По този начин в началото на тази година капиталовите разходи ще са отрицателна величина, тоест ще изглежда, че има излишък, а не дефицит. Всъщност това не са някакви нови пари, а пари преместени от единия джоб в другия и след „ротацията“ вероятно пак ще се върнат там, откъдето са дошли. Следователно „ротационната“ картина не изобразява милиарден излишък, а дефицит от 300 милиона, което е със 100 милиона повече в сравнение с дефицита от миналия февруари. Иначе заложените инвестиции за 2024 са едва 11 милиона или с около 120 милиона по-малко в сравнение с миналата година. Това за нефинансист като мен означава, че тази година правителството възнамерява да свърши за 120 милиона лева по-малко работа.

 

И защо е цялата тая суетня? За да се похвалят и да продължат напред. За крадци не знам, но със сигурност са лъжци.

 

Доказано.

 

Обаче превъртането на държавни пари и счетоводните еквилибристики не са толкова невинни, не са само за нескопосан пиар. Наскоро проследихме темата за състоянието на местните инициативни групи. Да не влизам в подробности, но това е европейски подход за финансиране на местно предприемачество в селските райони. Половината период мина, но още не е отворен прием за кандидатстване за това финансиране. Вещи източници твърдят, че това отново се прави, за да се пренасочат едни пари от едно място на друго. Отново става дума за около милиард. Държавата е длъжна да съфинансира този подход, но когато той се провали (по инициатива отново на държавата), предвиденият за съфинансиране ресурс ще се освободи и ще се насочи другаде по усмотрение на Министерство на финансите.

 

Голяма работа! – ще кажете. Нали парите пак ще се инвестират в държавни дела. Да, но помислете: все едно ли е дали ще се похарчат за дребни предприемачи в селските райони или за някои по-крупни проекти извън полезрението на Европейския съюз, в които ще се включат съпруги, братовчеди и други роднини? Така че май няма да се окажат само лъжци.

 

Това е, дами и господа, положението в навечерието на „ротацията“, когато се чудим дали да продължи да управлява това безценно правителство. Това е положението само в три сектора. В другите обаче е подобно, не се съмнявайте. Решавайте, вие сте „суверен“. Аз вече се уморих. Плюс това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

 

 

 

 

Иван Стамболов

Станете почитател на Класа