Спасяване на пазара на труда

Министърът на труда и социалната политика вече ще може да ограничава достъпа на чужденци до определени професии, когато равнището на безработица в съответния бранш се е увеличило с повече от 0,5% за месеца. Това предвиждат промените в Наредбата за издаване на разрешения за работа на чужденци в България, която бе одобрена от правителството вчера (стр. 4).
Крайно време беше и у нас да се вземат такива мерки, след като те отдавна са практика в страните от Европейския съюз. Инициативата е леко закъсняла, защото кризата вече удари много браншове у нас. На няколко големи обекта само в София например работят много чужденци - изграждането на метрото, автомагистрала „Люлин“, огромния строеж на мол край бул. „Ситняково“. И това при положение, че именно строителният бранш е един от най-тежко засегнатите от кризата у нас, както и в цяла Европа. Да не говорим, че чуждите работници взимат в пъти повече от българските и това води до допълнително напрежение.
Правенето на реална политика в трудовия сектор е един от начините за повишаване на социалния статус на българина, което е добре и за икономиката ни. Понякога за това са нужни просто добри управленски решения.

Станете почитател на Класа