Отново хаос в София заради снега

Снегът отново блокира София вчера сутринта, а столичани масово закъсняха за работа. Разстояния, които по принцип се вземат за половин час с кола, отнемаха по час и половина-два. Нямаше проблеми само с метрото, но то съвсем не покрива транспортните нужди на огромния град. Нямаше проблеми и според Столичния инспекторат, според който улиците на София били проходими „при зимни условия“.
Да се обвиняват само почистващите фирми за тази ситуация е нелепо. Защото всичко е въпрос на организация и контрол, а те се осъществяват директно от столичния кмет. Йорданка Фандъкова има пълното право да свика щаба си по всяко време на денонощието. Още повече че в общинския бюджет за зимно почистване през 2010 г. са предвидени 17 млн. лв. и софиянци с основание могат да се питат защо толкова сериозна сума от данъците им отива за тази дейност.
Не е уместно столичните управници да се оправдават с лошото време. В редица европейски страни зимите са далеч по-тежки, но не объркват така драстично живота в големите градове. В Москва например алпинисти почистват дори покривите на обществените сгради, в Стокхолм дежурните екипи изкарват машините веднага щом натрупа 4 см сняг, а във Виена тротоарите се чистят между 6 ч и 22 ч дори ако навън вали постоянно. Пари в Столичната община има и това е факт. Нужна е и малко организация.

Станете почитател на Класа