Всички доходи на депутатите трябва да се облагат

И в това Народно събрание депутатите не пожелаха да се справят с т. нар. черни каси. Вчера Яне Янев разкри, че върху заплатите си народните представители продължават да получават допълнително възнаграждение от две трети от основното, което не се облага с данъци.
„Черните каси“ на парламента не са проблем, който лъсва сега. В 40-ото НС независимият народен представител Мария Капон повдигна въпроса за тези пари. В справка, направена от нея, излезе, че няма как да си назначи експерти на трудов договор, защото двете трети над заплатата й не се осчетоводяват. Капон прегърна каузата да извади на светло всички доходи на депутатите, но усилията й претърпяха пълно фиаско. Управляващата коалиция отказа да промени правилника на Народното събрание и битката бе сложена в чекмеджето.
Сега стана ясно, че няма воля да бъде извадена оттам. Както и че народните представители са заинтересовани да пазят статуквото – било за заплати, било за представителни или за нещо друго, защото то пълни джоба им. Подобен подход може и да не е законен, но на фона на битката на ГЕРБ за осветляване на всички доходи и плащане на всички данъци не изглежда особено добре.

Станете почитател на Класа