Време е за трудни решения

Сигналите за корупция в съдебната система трябва да постъпват във Висшия съдебен съвет (ВСС), а членовете на съвета трябва да искат обяснения от необяснимо забогателите магистрати. Това каза вчера пред БНТ председателят на ВАС Константин Пенчев. Той допълни образно, че ВСС трябва да приема сигнали за нередности в системата като телефон 112.
В предложението на Пенчев има много логика. И в момента ВСС изпълнява ролята на надзорник на съдебния сектор, но тази функция не е реална, а само на книга. За съжаление висшите магистрати се палят повече от сложните си взаимоотношения с вътрешния министър Цветан Цветанов, отколкото от проблемите в съдебната власт. Решението е много просто и се повтаря многократно от години – ВСС наистина трябва да се реформира и да се заеме практически с недъзите в системата. За жалост в момента съветът е по-скоро елитен клуб за висши магистрати, отколкото реално функциониращ орган.
За да се осъществи реформата обаче, е нужна и воля вътре в самата система. Дори ако това означава да изобличиш провинил се колега. Служителите на Темида най-добре знаят, че пред закона всички са равни. Тогата на магистратите е тежка и като символ на трудните решения, които те понякога са принудени да взимат. Вече е време точно за такива решения.

Станете почитател на Класа