България и регионите й са едно цяло

Държавата прави национална политика с местна пита, заяви вчера изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. Тя изрази позиция, че е редно държавата да плаща за услугите, които й се предоставят от местните администрации, както и те си плащали за услуги от централната власт.
Разделението между местна и държавна власт е хубаво в смисъла на децентрализация, но не и като политическа конфронтация. В края на краищата и общините, и правителството са част от държавната система. А парите, с които работят местната и централната власт, идват от едно и също място – от данъкоплатците.
В условията на криза няма никакъв смисъл от конфронтация между властите, нещо повече - тя вреди. Още като столичен кмет например премиерът Бойко Борисов често твърдеше, че кабинетът „Станишев“ не гледал на София като на град, който е столица на България, а го възприемал като нещо чуждо. Затова той най-добре знае, че изкуственото разделение между регионална и централна власт е плод на дребнави административни дрязги, от които никой няма полза.
България е съвкупност от своите региони. Затова, вместо да търсят поводи за препирни, и общините, и централната власт трябва да действат заедно за излизане от кризата.

Станете почитател на Класа