Твърде дълго продължи дискусията за съд “Антимафия“

Шефът на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев поиска вчера широка дискусия, преди да се премине към създаване на специализирания съд за организираната престъпност, добил популярност като съда „Антимафия“. Магистратът призна, че е научил за идеята от радиото и самият той не е виждал готов текст за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс.
За съжаление проф. Груев не е единственият висш представител на съдебната власт, научил за идеята от медиите и невидял още нищо конкретно, за да го коментира „в детайли“. А както каза и главният прокурор, който между другото също още не разполагал с готови предложения, „дяволът се крие в детайлите“.
Никой не оспорва факта, че обществената нетърпимост към организираната престъпност е достигнала своя предел. Че престъпниците трябва да са в затворите, а не в автомобилите S класа и луксозните заведения, че на съдебната сага „Маргините“, продължаваща вече три години, трябва да се сложи край, както и че чичо Цък не бива да се превръща в модел за подражание, защото съдебното му досие е по-обемно от творчеството на класик. Че ако са виновни, „Тотаджиите“, „Лапачите“, „Недосегаемите“, „Наглите“ и другите подобни трябва да се отзоват там, където е мястото на престъпните групи.
Но също така е и вярно, че когато се започва радикална промяна на съдебната система, трябва да се чуят всички мнения, преди да се премине към реализацията на конкретната идея. Защото през последните 20 години се нагледахме освен на бандити и на прекрасни идеи, които не доведоха до никакви конкретни резултати. Жалко ще бъде, ако след време се окаже, че въпреки съда „Антимафия“ бандитите се разхождат ненаказани. Така че нека сега се чуят всички мнения за и против, преди да се премине към гласуване. Още повече че и самият вътрешен министър увери, че преди да се изготвят конкретните текстове, ще съберат всички мнения. Но тези дискусии не трябва да продължат твърде дълго.

Станете почитател на Класа