Реформи в науката – да, но защо по този начин?

Грозните сцени, които се разиграват около БАН, не допринасят с нищо за реформата. Никой не оспорва факта, че тази институция има нужда от дълбоки промени, които да я направят адекватна на ситуацията. Но и не е особено приятно пред очите на обществеността властта и академиците да се „стрелят“ с думи от двете страни на барикадата. От едната страна е академията, която има самочувствието на пазител на науката от 140 години насам, а от другата е правителството, което прави съществени реформи в името на същата тази наука, които са отлагани с години по различни причини.
Не прави добро впечатление и фактът, че проверките в БАН съвпадат по време с идеите на правителството за промени. А те предвиждат да се премахне централното ръководство на академията.
Цялата тази битка би имал смисъл, ако се раздвижат постиженията ни и не се оправдаят подозренията на академиците, че целта на реформата са всъщност апетитните им имоти. Ето защо властта и БАН трябва да постигат взаимен компромис в името на бъдещето на науката.

Станете почитател на Класа