Крепостта Родостица с допълнително финансиране за разкопки

 

Ивайловград /КРОСС/- Крепостта Родостица на територията на община Ивайловград е включена в списъка за допълнително финансиране на археологическите проучвания и разкопки това лято, предаде кореспондентът на Информационна агенция КРОСС. Обектът е предложен от министъра на културата Вежди Рашидов заради националното му значение.
Археологическите проучвания на крепостта "Родостица" в местността Балък дере край ивайловградското село Хухла започват през 2004 г. Ръководител е Ивайло Ангелов от Националния исторически музей. Крепостта е запазена от набези на иманяри благодарение на факта , че е била в строго охранявана гранична зона. Тази година в разкопките участваха студенти -доброволци от САЩ, Русия, Полша, Словения, Чехия, Турция и Китай.

Разкритите находки свидетелстват за ключовото място на крепостта, разположена между равнината и Родопите. Впечатляващ е откритият фрагмент от мраморна плоча с късноантичен гръцки надпис от 4-6 век, който тепърва ще бъде изследван от епиграфи. Разкрит е некропол от ХІ в. с погребение на младо момиче. Върху вътрешната страна на четирите масивни бронзови гривни са запазени останки от дрехата. Най-интересното е, че на двете уши на момичето са окачени по две обеци - рядка практика според специалистите. Шаманско звънче, нож с костена дръжка, украсена с геометрични фигури, са сред другите находки. Открити са също кукички за риболов и парчета от рибарски мрежи.
До този момент проучванията бяха подпомогнати от община Ивайловград и хотелски вериги. След реставрация находки от Родостица ще намерят място в експозицията на Общинския исторически музей в града.

 

/ЗМ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа