"Другата България": Що е Демокрация и има ли тя почва между нас?

Позиция на ПП "Другата България" по повод Международния ден на демокрацията 15.09.2010


Аристотел  твърдял, че "бедните били царете при демокрацията в античността, защото били мнозинство, а волята им била закон". Днес всички  сме повече от убедени, че като политическа форма на управление  Демокрацията е най-великото постижение на Демоса/народа/. С власт, произтичаща от  него в борбата - κράτος/кратос/, чрез δῆμος – демонстрации  на хора. А  Демокрацията е начин за управление чрез:

- свобода на словото;
- свобода за създаване на организации и  членство в тях;
- права на глас и изборност за обществени длъжности;
-права на политически лидери в състезание за вота и гласовете на избиратели;
- алтернативи за информация;
- честни и свободни избори.
- равенство пред закон.
- гаранции за основни човешки права.
- независимост на трите върховни власти – законодателна, изпълнителна, съдебна.


Ако днес трябва да предпочетем определение за термина, избрали сме най-изчерпателното, в което свободата и равенството са най-важните характеристики на демокрацията наред със свободата на словото и волята. А гражданите на България следва да бъдат информирани, за да могат да гласуват в личните си интереси.

У нас обаче има и "Демократори". Те бяха и са манипулаторите на прехода: от соца към свободно демократичното общество.  Точно те през последните 20 години направиха промяната подмяна. Затова сме на тоя хал и преходът се оказа толкова труден.

Свободната демокрация гарантира правото на  Демоса при  вземането на политически решения. У нас тя още се нуждае от правово-държавно регулиране. Защото Демокрация и Правова държава  означават единство.


При правовата държавност следва да се уважават  принципите и методите, защитаващи правата и свободите на отделния човек , гарантиращи участието му  в политическия живот.
Затова никой от политиците ни не трябва да забравя, че зачитането на човешките права е пиедестал за свободата, српаведливостта и мира. Без това зачитане всичко е кухо.
Да се надяваме, че новата политическа есен ще анонсира в  законотворците ни политическа воля  за истински промени!

/АС/

Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа