Общините искат стимули за намаляване на отпадъците

НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩИНИТЕ
В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
София 1111, ул. Голаш 23, тел./факс: +359 2 94 34 468, 9434 467,факс: 943 44 31, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


ДО
Г-ЖА НОНА КАРАДЖОВА
МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА
И ВОДИТЕ

Относно: Проект на Постановление на Министерски съвет за определяне размера на отчисленията по чл. 71е от Закона за управление на отпадъците.


УВАЖАЕМА ГОСПОЖО КАРАДЖОВА,
Предложеният проект на Постановление на Министерски съвет за определяне размера на отчисленията по чл. 71е от Закона за управление на отпадъците е първия по рода си документ в Р България, с който се въвеждат икономически инструменти, целящи намаление на отпадъците за депониране.
Предложената в постановлението концепция има положителни елементи, но е необходимо да претърпи корекции главно поради следните принципни съображения.
Първо:
В този си вид предложените регламенти не мотивират достатъчно общините за изпълнение на основните цели на постановлението - най- вече в частта им за насърчаване на рециклирането и оползотворяване на отпадъците и изпълнение на изискването на Директивата за депониране на отпадъците, а именно всички отпадъци преди депониране да бъдат подложени на предварително третиране.
За предприемане на действия за намаляване на отпадъците общините би следвало да направят съответни инвестиции в изграждането на сепариращи съоръжения като една от първите стъпки за намаляване на количествата отпадъци за депониране чрез отделяне на оползотвоимите и рециклируеми отпадъци.
При стартиране на процеса на сепариране, с което ще се намали количеството на отпадъците за депониране с 30 %, общините ще трябва да заплатят експлоатационни разходи за сепариране между 20 и 30 лв. на тон в зависимост от количествата отпадъци. При размер на отчисленията за депониране 35 лв. за 2014г., размерът на тези отчисления ще се намали с 30 % т.е. 24,5 лв./тон, тъй като количествата на отпадъците за депониране е намалял с 30 %. Общата сума, която трябва да заплатят общините е между 44,5 и 55,5 лв/тон (20-30лв./тон + 24,5 лв./тон). Следователно за да намалят количествата на отпадъците за депониране с 30 %, общините трябва да заплатят сума по-голяма от самите отчисления за депониране (35 лв./тон) без сортиране, което буди сериозни възражения.
От така направените разчети е видно, че общините не са мотивирани да извършват сортиране на отпадъците с цел намаляване количествата отпадъци за депониране до 30%, тъй като те ще заплатят по - висока сума от отчисленията за депониране.
Мотивацията на общините би могла да възникне само в случай, че извършвайки дейности по сортиране на отпадъците те няма да заплащат отчисленията за депониране. Ефектът от сортирането ще се отрази и чрез съхраняване на капацитетите на депата, тъй като отделяйки най-обемните отпадъци, реално обема на отпадъците за депониране намалява наполовина. Икономиите ще се отразят и върху средствата за изграждане на нови клетки и върху отчисленията за закриване и рекултивация на депата, тъй като се удължава срока на тяхната експлоатация и начисленията ще се правят за по-дълъг период.
В тази връзка предлагаме да бъдат променени разпоредбите на постановлението и общините да не заплащат отчисления в случай, че извършват предварително третиране на отпадъците чрез което се постига изпълнение на определени цели за оползотворяване и намаляване количествата на депонираните отпадъци.
Например би могло де се заложат целите по години както следва:
1. за 2011 г. - 10% оползотворяване или рециклиране
2. за 2012г. - 15% оползотворяване или рециклиране
3. за 2013г. - 28% оползотворяване или рециклиране
4. за 2014г. -35% оползотворяване или рециклиране
Като доказването на количествата оползотворени и рециклирани отпадъци става след представяне на декларации за приети отпадъци от лицата, които притежават разрешение за оползотворяване и/или рециклиране.
Второ:
Следва да се има предвид, че отчисленията, които се предвижда да се заплащат ще бъдат допълнителен разход наред с разходите за такса депониране (която се заплаща за използване на регионланите депа) и увеличените транспортни разходи до регионалните депа. Така предложените отчисления ще натоварят изключително много общините и по - точно гражданите, тъй като тези средства е предвидено да се събират като Такса битови отпадъци. Това увеличение при ниските доходи на населението, би довело до забавяне на плащанията на данъците и таксите от страна на гражданите и съответно до намаляване процента на събираемостта им. Изчисленията показват, че до 2014г. само за предвидените отчисления по проекта на ПМС и без ръст на другите споменати разходи ще е необходимо увеличение на Таксата с около 25 - 50 %. Това е недопустимо предвид финансовата ситуация в страната и запазване размера на средната работна заплата.
Още по- тежък ще е процеса за покриване на такса "депониране" от общините, които нямат изградени регионални депа (не по тяхна вина) и е предвидено да заплащат двоен размер на определените отчисления. В тази връзка е възможно в Постановлението да бъдат конкретизирани различни срокове за общините в съответствие с обективната им готовност за изграждане на депата. Би могло да се заложи въвеждането на отчисленията да стане поетапно, като се стартира за вече изградените депа отговарящи на изискванията на Наредба 8/2004 г. и не се въвеждат отчисления преди изграждането на останалите регионални депа.
Също така се очаква увеличаване на нерегламентираните замърсявания и манипулиране на данните за количествата депонирани отпадъци.
Трето:
Също така от общините се повдигат и следните въпроси:
Възможността банковата сметка, по която се превеждат отчисленията да бъде на разпореждане на съответното регионално сдружение по управление на отпадъците, като натрупаните средства се използват след решение на общото събрание на регионалното сдружение, като за това се уведомява и се отчита пред съответната РИОСВ или МОСВ.
Съгласно чл. 66, ал. 1, т.3 от ЗМДТ в таксата битови отпадъци се включва компонент за проучване, проектиране и др. дейности само за депа за битови отпадъци. В тази връзка констатираме нарушение на разпоредбата на ЗМДТ когато към таксата за битовите отпадъци се начислява такса за депониране на строителни отпадъци. Също така в проекта на ПМС не става ясно дали средствата за всеки тон депониран отпадък на депо за неопасни отпадъци и на депо за инертни отпадъци ще постъпват в една банкова сметка или в две отделни и за какви дейности ще се използват събраните средства от депата за инертни отпадъци.


С уважение:

Дора Янкова
Председател на УС на НСОРБ

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа