Втората Национална среща на стоматолозите ще се проведе на 24 и 25 септември в Сливен

Сливен /КРОСС/ Община Сливен отново ще бъде домакин на Националната среща на стоматолозите, работещи в денталните центрове в страната, съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. Форумът се провежда за втори път. Специалистите се събират в Сливен на 24 и 25 септември, за да обсъдят проблемите на здравеопазването по дентална медицина.

Управителят на "Дентален център" - Сливен, д-р Живка Георгиева съобщи, че поводът за свикването на срещата е предстояща проява на Националната програма за профилактика на оралните заболявания на деца от 0 до 18 години в България - 2009-2014г. Причина за форума е и започването на преговори между Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз и НЗОК за договаряне параметрите на Националния рамков договор за 2011 г., както и наложителните промени в здравното законодателство, касаещо денталното здраве. Предвидено е да бъде открит обновения кабинет по детска дентална медицина в "Дентален център" - Сливен. «Единствената специализирана практика по детска дентална медицина, работеща по договор със здравната каса, е кабинетът в денталния център», каза д-р Георгиева. На срещата ще бъдат дискутирани следдипломното обучение, специализациите на денталните центрове, както и базите за практическо обучение на специализантите, акредитираните дентални центрове и факултетите по дентална медицина. Повод за дискусия ще е и денталното лечение на децата и лицата с увреждания, на социално слабите деца и възрастни. Пред Министерството на здравеопазването ще бъде поставен въпросът кой ще заплаща стоматологичната помощ на близо един милион българи, които не са осигурени, а се нуждаят от оказването на такава помощ. Другата тема, свързана с регион Сливен, е лечението на децата и лицата с увреждания, особено на тези, които са настанени в Дома за възрастни с умствена изостаналост на "Качулка". Там има около 240 души, за които Здравната каса заплаща само две манипулации и преглед. Предложението на Националното сдружение на денталните центрове ще бъде да се оказва лечение под обща анестезия на всички лица с увреждания, независимо от възрастта им. На националния форум ще се обсъдят и стандартите в денталната медицина и европейските проекти и програми, свързани с развитието на зъболечението. Д-р Георгиева коментира, че необходимостта от такава среща е да се разискват нормативни документи, свързани с развитието на денталната медицина. Стоматолозите ще дадат гласност на своите проблеми и ще излязат с официални предложения до съответните институции. Те ще поискат предложенията, които ще бъдат внесении, да бъдат обсъдени в работни групи с тяхно участие. На съвещанието са поканени и две зъболекарки - народни представители и членове в Комисията по здравеопазване в 41-то Народно събрание.
Сред официалните гости ще бъдат представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и Министерството на труда и социалната политика. Очакват се представителите на трите факултета по дентална медицина във Варна, Пловдив и София, от Управителния съвет на Български зъболекарски съюз и лично председателя д-р Николай Шарков. Ще присъстват управителите и специалистите на някои от денталните центрове в страната. Общо са регистрирани около 50 дентални центъра. Потвърждение за участие са дали от градовете Видин, Русе, Плевен, Шумен, Велико Търново, Варна, Бургас, Ямбол, Стара Загора, Перник, Пловдив и др.

/ЮТ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа