Фотографска изложба "Лицата на отворените градове" гостува в София

София /КРОСС/ Впечатляващата пътуваща изложба пристига у нас на в Деня на София и ще бъде открита от столичния кмет г-жа Йорданка Фандъкова, Посланика на Великобритания Н.Пр. г-н Стийв Уилиамс и Директора на Британски съвет България г-н Тони Бъкби. Изложбата е посветена на приноса на миграцията за културното и икономическо развитие на европейските градове. Над 100 фотографии от Мадрид, София, Виена, Белфаст, Билбао, Кардиф, Дъблин и Дюселдорф разказват за започването на нов живот в нов град.

Изложбата ще бъде открита на 17 септември на бул. Цариградско шосе 115, етаж 2 в 14.30 часа.

След Дюселдорф, Кардиф, Белфаст, Билбао, Мадрид, Валенсия и Шанхай Британски съвет представя у нас международната пътуваща изложба "Лицата на отворените градове". Тя ще бъде открита в Деня на София - 17 септември, и в продължение на един месец ще може да бъде разгледана в The Mall на бул. Цариградско шосе. Изложбата се състои от над 100 впечатляващи фотографии, чиято цел е да привлекат вниманието на хората върху темата за отвореността на градовете и приноса на миграцията за тяхното културно и икономическо развитие.

Снимките показват мигрантите като лицата на отворените градове и са направени в Мадрид, София, Виена, Белфаст, Билбао, Кардиф, Дъблин и Дюселдорф. Техни автори са талантливи млади фотографи, чиято задача бе да изследват своя град и имаха пълната свобода да покажат своята собствена гледна точка към човешките истории там.

Фотографиите от София са направени от Виктория Книш, която споделя, че след влизането на България в ЕС страната ни е станала много популярна дестинация за нови мигранти. "Отвориха се нови възможности за бизнес, разходите за живот са по-ниски и стилът на живот е по-спокоен отколкото на Запад. Бюрокрацията, обаче, може да бъде много изнервяща", разказва Виктория, която също е мигрант и идва от Украйна.

Едно от лицата на нейните снимки е Тим Айрланд от Австралия, женен за българка, с която се запознава по време на университетска екскурзия. Докато живее в България Тим работи за австралийския клон на американска компания. "Тук липсата на религиозна намеса е причина за това обществото да бъде до голяма степен отворено и да не е осъдително. Макар че не разбирам много от езика, тук се чувствам по-малко изолиран отколкото в страни, където мога да говоря езика, но има расово или религиозно разделение", споделя Тим.

Марк Босани от Обединеното кралство говори чудесен български и живее у нас вече повече от 15 години. "Преводач съм и много се интересувам от екология и етнически въпроси. Много ми харесва природата тук, но съм възмутен от строителните работи в националните паркове", споделя Марк. Той и повечето от другите мигранти снимани от Виктория Книш посочват като основен проблем в България бюрокрацията. "Веднъж помагах на един приятел да си промени договора с електроразпределителното дружество. От любопитство направих списък от всички административни стъпки, които трябваше да предприемем. Изписах два листа формат А4 и всичко това беше нужно само за да променим името върху договора", разказва Марк Босани.

Вивиана Джентили от Италия пък идва в София, тъй като се омъжва за българин, който е на почивка в нейната страна. "Преди да дойда не знаех нищо за България освен, че е част от съветския блок. Баба ми мислеше, че българите са черни, и че България е някъде в Африка," споделя Вивиана. Сега тя е преподава в София Бхарата Натаям - класически индийски танц.

На снимките от София са също Дмитрий Ягодин от Русия, Магдалена Ран от САЩ, Лусия Бизубова и Юрай Петрас от Словакия, Марко Джара от Австралия, Оуен Луелин от Обединеното кралство, Флориан Фрей от Германия, Гипи Гопинат от Индия, Нино Бережиани от Грузия, Джавед Нури от Афганистан, Рене Беекман от Холандия и Мона Драгомир от Румъния.

Изложбата е създадена като допълнение на изследователския елемент на вдъхновяващия проект на Британски съвет OPENCities /ОТВОРЕНИГрадове/. Той поставя на дневен ред темата за отвореността на градовете - какво означава тя и доколко те могат да капитализират ползите от многообразието на своите жители и мигрантските общности в тях. Градовете, които участват в проекта, са София, Белфаст, Дъблин, Виена, Мадрид, Билбао, Кардиф, Дюселдорф, Познан и Нитра.

/РА/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа