Антония Първанова: Безопасността на пациентите ще бъде подсилена

Страсбург, Франция /КРОСС/ Днес Европейският парламент прие два доклада за изменение на действащото законодателство на ЕС за фармакологична бдителност за лекарствените продукти, след споразумение със Съвета на първо четене. Говорителят на АЛДЕ по въпросите на здравеопазването - г-жа Антония Първанова приветства днешното гласуване, което ще подобри механизмите на ниво ЕС за предотвратяване, разкриване и оценка на страничните ефекти на лекарствените продукти. Това съобщиха от офиса на евродепутата.

"Повишаването на способността за откриване и събиране на данни за нежелани лекарствени реакции на европейско ниво и по-добрата координация с националните органи и фармацевтични компании, е важна стъпка към гарантирането на това, че рисковете, свързани с употребата на лекарствени продукти, се отбелязват своевременно и са надлежно оценени", заяви Първанова.

Евродепутатът посочи: "Безопасността на пациентите ще бъде подсилена и с възможността на компетентните органи да поискат проучвания за ефикасността, след като продуктът е разрешен за употреба на пазара. За първи път ще бъдем в състояние да използваме оценка за технологиите в здравеопазването, с цел избягване на рискове за живота на пациента."

"Прозрачността беше един от водещите принципи на АЛДЕ по време на нашите преговори. По-прозрачната комуникация за дейностите, свързани с лекарствената безопасност, ще повиши доверието на пациентите и на компетентните органи, които гарантират тяхната безопасност", допълни д-р Първанова.

 

Зелена светлина за новата структура на финансовия надзор в ЕС

Европарламентът забрани най-токсичните химикали

 

/АС/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа