×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 269

Йовчев гарантира, че няма да се подслушва незаконно

Има гаранции за това, че няма да има незаконно подслушване, категоричен бе вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Пред журналисти в парламента той посочи: „ДАТО към момента не е похарчило огромни милиони, за да няма теч на информация. ДАТО е приложила стриктно комплекс от мерки, които гарантират законността. Аз съм убеден, че това ще оправдае очакванията и няма да има незаконни подслушвания. Абсолютно същият подход се прилага и в ДАНС".
Попитан дали е необходимо свикване на КСНС за нерегламентираното използване на СРС, Йовчев каза: „В момента аз не виждам смисъл да се говори по тази тема. Ако е трябвало да има консултативен съвет по тази тема, той е трябвало да бъде доста преди това. Сега, в резултат на предприетите действия и на конкретните резултати, които ние отчитаме, можем да кажем, че този проблем - че държавата може да бъде въвлечена в един такъв скандал, е решен".
При всеки конкретен сигнал за това, че някой извършва незаконно подслушване, във възможно най-кратки срокове, ще се проведе разследване, добави Йовчев.
По повод подслушване на политици и журналисти, министърът коментира: „Има ли подслушване на политици? Винаги съм изразявал ясна позиция и съм против. Има разследване на прокуратурата, има дело, което се води. Има становище на прокуратурата, че ще бъдат повдигнати обвинения".
„Моята ясна позиция е изразена в концепцията, която предложихме, и в програмата на МВР, гаранция за законността на всички дейности в МВР и направихме не малко в тази посока. Видяхте, че в един кратък период от време се разработиха и приложиха мерки, които гарантираха законността на СРС, както и че техническите средства и хората няма да бъдат въвлечени в незаконно подслушване", каза Йовчев.
Във връзка с разменени смс-и между Бойко Борисов и журналисти Йовчев каза: „На база на какво считате, че това е в резултат на подслушване? Следене на кого и от кого? Доколкото разбирам всички замесени отрекоха, че тези смс-и са автентични. Всеки един, който участва в една комуникация, също може да ги разпространи; близки хора могат да имат достъп до тях. Дайте да не правим истерия от нещо, за което няма никакви факти в момента, които да говорят, че някой целенасочено извършва следене или подслушване".
Цветлин Йовчев каза още, че е съгласен с оценките на Европейската комисия, касаещи резултатите на БОРКОР до момента, която ги определя като незадоволителни, и че трябва много да се направи в тази посока.

Станете почитател на Класа