×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 269

Студентите свалиха окупацията на Ректората заради слаба подкрепа

Новата окупация на Софийския университет бе свалена във вторник сутрин и денят ще е работен за учебното заведение. Това стана ясно след като студентите-окупатори напуснаха Ректората около 7.30 часа на четвъртия ден от своя радикален протест. Малко преди 8 часа и последните окупатори – около десетина на брой, напуснаха сградата на Ректората. По-рано сутринта човек от охраната прерязва веригите на вратите. Не това обаче провокирало решението на студентите да прекратят акцията си. Пред bTV те обясниха, че не искали да превръщат преподаватели и колеги в заложници на политическите борби в страната. На излизане младите хора носеха плакат с думите: "Народе, къде си?". Те обясниха, че се чувстват предадени от хората и се заканиха – "очаквайте продължение". Не пожелаха да обяснят обаче какво ще бъде то.

Веднага след като излязоха от университета, окупаторите бяха посрещнати от полицаи. Служителите на МВР изискаха личните им карти като записаха данните от тях. Студентите на свой ред обясниха, че не биха се учудили, ако последват арести, но не се страхуват от това.

След края на окупацията СУ заработва в нормален режим. Служители влязоха в сградата още рано сутринта, а на сайта на ВУЗ-а бе обявено, че предстои нормален учебен ден за Ректората. "Блокадата приключи за съжаление без да изпълни целите си, защото не стигна подкрепата отвън", заяви Манол Глишев, който бе в сградата на Ректората от петък. Той коментира още, че "обществото е със силно занижена реактивност" и това ще е проблем и че подкрепата, която са получавали, е пасивна - "мнозина - възхвали, малцина - помощ".

Междувременно на страницата "Окупацията" минути след 7:30 беше публикувана декларация на окупаторите, в която те заявяват, че са се надявали новата блокада да вдигне "хората, да привлече студенти, протестиращи, партии, всички за един общ, решителен протест срещу правителството и парламента". "Не откликнаха достатъчно хора на тази наша инициатива, затова благодарим на всички, които са ни подкрепили, и излизаме, но продължаваме да работим заедно с всички, които споделят нашите искания за оставка и нови избори", се казва още в текста.

Студентите призовават отново за общ фронт на всички, които искат оставка, и за организиране на голям протест пред парламента. Те настояват "демократични, опозиционни партии, протестни мрежи, организации, граждани да се обединят в общ фронт до предизвикването на нови избори". "След това всеки да гласува за партия по негов избор – този общ фронт не означава задължителна следизборна коалиция или взаимодействие", подчертават протестиращите студенти.

Участниците в окупацията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" са били повлияни от пропагандата. Това мнение изрази пред БНТ ректорът на висшето училище Иван Илчев. По думите му "най-страшното и най-лошото е, че определени групи хора опитват да използват университета за свои политически цели".

По повод обвиненията на окупаторите, че е омаловажил действията им, ректорът каза, че негово задължение е било да се справи със ситуацията и да възстанови учебните занятия. "Работехме по различни сценарии - убеждаване, предупреждаване, помогнаха ни и колегите, които бяха против окупацията, говорихме и със студентите, които направиха първата акция", описа методите на въздействие ректорът.

Илчев подчерта, че вече са взети мерки да се ограничи възможността за нова окупация. Помолен да конкретизира, отказа да ги изброи от телевизионния екран. Той увери, че дейността на университета ще продължи по план - със занятия и изпити, защото само един работен ден - вчерашният, е бил изгубен.

Ръководството обмисля дали да не заведе искове срещу участвалите в окупацията. В момента комисия оглежда сградата за евентуални щети.

Станете почитател на Класа