Ужилен шеф не може да даде заплати

Заради грандиозната измама с плевенската фирма "Агро-бел 2001" 50 работници и 2000 арендатори остават без пари, поне този месец. Това съобщи за в."Стандарт" бизнесменът Павел Стоименов. "В момента не работя, няма как. Не мога да купувам нито плодове, нито нищо, разбирате ли?! Аз съм човек, който си плаща данъците. Плащал съм редовно заплати и осигуровки на работниците, дал съм им бонуси за Нова година", сподели отчаян Стоименов.Фирмата "Агро-бел 2001" е един от десетте най-големи земеделски производители у нас с годишен оборот от около 20 млн. лв. Тя обработва над 70 хил. декара земя в Плевенско и в община Опан край Гълъбово. Фирмата "Агро-бел 2001" бе открадната от собственика й с два фалшиви печата и два фалшиви подписа върху договори за покупко-продажба на дялове на дружеството.

Те са на собственика на фирмата Павел Стоименов и на софийския нотариус Валери Манчев. Под номерата на изповяданата сделка в книгата на нотариуса обаче фигурират съвсем други документи. Оригиналите са сканирани от Търговския регистър. След като измамникът Станимир Василев от варненското с. Чернево подготвил договорите менте, той ги пратил по електронната поща в Агенцията по вписванията със собствения си електронен подпис.

Нито в един момент обаче Василев не се появил физически нито в офис на агенцията, така че да бъде разпознат от някоя от камерите, нито в офиса на нотариуса. Всичко това се случило за 2 часа на 19 януари. Ден по-късно истинският собственик Павел Стоименов отишъл при нотариус и се опитал да продаде земя. "Останах втрещен, когато нотариусът Димитър Джонов от Никопол направи проверка и ми каза: "Ама ти вече не си собственик на фирмата! Нищо не можеш да продадеш", разказа вчера Стоименов.

Още на 21 януари обаче новият "собственик" Станимир Василев успял да продаде два парцела с подписа и печата на нотариус Светозар Стоилов - по 50 и 10 дка в шуменското с. Мадара. Продал ги е уж за по 160 лв. на декар, но реалната им цена е по 1200 лв./дка. При нотариуса Стоилов дошли двама души от страна на продавачите - Василев и още един човек, за когото се предполага, че е мозъкът на схемата за измама. Полицията разполага с фоторобот на предполагаемия бос на измамата и в момента го издирва в цялата страна. /БЛИЦ

Станете почитател на Класа