Подоходното неравенство в ОИСР удари 30-годишен връх

  • Доходите на най-богатите в организацията са 9,5 пъти по-големи от тези на бедните

Пропастта между богатите и бедните в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е достигнала най-високото ниво от 30 години насам, показа най-новото проучване на международната институция, наречено "Фокус върху неравенството и растежа". Като цяло най-богатите 10% печелят 9,5 пъти повече от това, което най-бедните изкарват. През 1980 г. пък са печелили 7 пъти повече. В САЩ растящото неравенство струва на икономиката почти 7 процентни пункта от ръста на БВП между 1990 г. и 2010 г., докато Обединеното кралство е изгубило почти 9 процентни пункта. Гърция и Турция са единствените страни, в които ОИСР отчита лек спад на неравенството.
Въпреки това от ОИСР посочиха, че преразпределението на богатството чрез данъци и обезщетения не помага на икономическия растеж. "По-голямото равенство преди кризата от 2008 г. помогна за увеличението на БВП на глава от населението в Испания, Франция и Ирландия", изтъкна организацията.
"Това категорично доказателство показва, че справянето с високото и нарастващо неравенство е от решаващо значение, за да се насърчи силният и устойчив растеж. Това трябва да бъде в центъра на политическия дебат", заяви Анхел Гурия, генерален секретар на ОИСР. "Държави, които насърчават равните възможности за всички от най-ранна възраст, са тези, които ще растат и ще се развиват", добави той.

Станете почитател на Класа