"Калинка" полазва и сегашното правителство?

"Калинка" без подходящите квалификация и познания натискат да бъде назначена в здравеопазването, пише "Стандарт". За това алармираха източници от фармацевтичния бранш. Тече процедура за назначаването на д-р Албена Златарева в дирекция "Аналитични дейности" към Националния съвет по цени и реимбурсация, а това е директна заплаха за авторитета на здравния министър д-р Петър Москов, твърдят експерти от средите на дистрибуторите
Постът на шеф на аналитичния център, който следи строго образуването на цените на лекарствата, влизащи в списъка, който се реимбурсира от здравната каса, е изключително важен. "От работата му на практика зависи до кои медикаменти и на какви цени болните българи ще имат реален достъп", коментират пациентски сдружения. Дали правилата за образуване на цените на медикаментите ще бъдат спазени точно за всички лекарства на всички фирми? Работата на тази дирекция пряко касае икономическата ефективност и целесъобразното разпределение на бюджета на Министерството на здравеопазването (МЗ) и на здравната каса (НЗОК). Затова принципно този ресор е консервативен откъм кадрови промени.

Говори се, че внушението за Златарева е направено от бившия главен секретар на здравното ведомство д-р Красимир Гигов, който е доскорошен член на Надзорния съвет на НЗОК като представител на работодателите. Гигов и Златарева са изключително близки, лекарят е бил и в журито, което е гласувало степента доктор на фармацевтичните науки на Златарева. Той е близък до партийните среди на ДСБ и лично е настоявал пред министъра Златарева да бъде назначена в съвета.

Назначението на бившата тв водеща на предавания със здравна тематика обаче е само ход от дълго замислян пъзел. Според него в ценообразуването на лекарствата трябва да бъде направена тотална промяна, която да осигури пробив на лобито на проф. Генка Петрова от Фармацевтичния факултет. Чрез Албена Златарева, проф. Петрова, която е в основата на дисертацията й се опитва да овладее целият процес на ценообразуването и реферирането. Професорката е основен изпълнител на оценките на лекарствените продукти относно здравната им ефективност. Крайната цел е да се обезсили управлението на сегашния шеф на Националния съвет по цени и реимбурсация на лекарствените продукти, проф. Николай Данчев.

"Опасяваме се, че с идването на Златарева ще започне процес на дебалансиране на развиващата се в момента положителна тенденция към реформи", смятат браншовиците. "От друга страна Златарева за разлика от предишния шеф на този Съвет, проф. Татяна Бенишева и сегашния проф. Николай Данчев, по никакъв начин не може да се приближи до експертността на двамата", коментират експертите.

Според биографията й Златарева е заемала в продължение на 4 г. "ръководни" длъжности в "Пфайзер", "Шеринг" и "Екофарм" и др. фирми. На практика обаче тя е била медицински представител, което е най-ниската степен в йерархията на фармацевтичния бизнес, както и човек за връзка с институциите, към които неистово се е устремила в момента. Всъщност възходът й започва заради близките й контакти с тогавашния зам.-председател на 41-то НС и шеф на здравната комисия д-р Лъчезар Иванов. Двамата вървят ръка за ръка още от "Новото време", част от НДСВ. По-късно през 2009 г. Иванов я взима за съветничка на здравната комисия в парламента. През октомври 2009 г.

Иванов дори я лансира и назначава за зам.-шеф на здравната каса. Пост, на който тя остава едва 6 месеца. Единственото решение, с което е запомнена, е, че предлага болните да плащат на аптеките 1,20 лв. такса "рецепта", за да си получат лекарствата от държавата. Но, както казва Златарева: "Много съм амбициозна, не мога да спра да се развивам!" Само че този път лобизмът за Албена Златарева не идва от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, а от други нейни почитатели. Въпросът е доколко подобно назначение ще бъде следващ автогол и негатив за здравния министър д-р Петър Москов?

Станете почитател на Класа