Тръгва надпреварата за безплатното саниране на панелките

От 1 февруари започва голямата надпревара между панелните блокове за включването им в програмата за безплатно за собствениците саниране на жилищата им, което ще се случи с 1 млрд. лв. заем, даден от държавната Българска банка за развитие срещу предоставена от правителството гаранции.

Това става възможно, след като в сряда Министерският съвет одобри на заседанието си Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилища и образци на всички документи, които трябва да се попълват за кандидатстване от етажната собственост. Принципът за финансиране на проектите ще е първи по време – първи по право и програмата ще продължи през 2015 и 2016 г. до изчерпването на паричния й ресурс.

Ще се финансира конструктивно укрепване на сградата, смяната на дограмата, изолация на стени и покрив, смяна на щрангове и други енергийно ефективни мерки. Няма да се дават пари за смяна на асансьори, каквато идея бе лансирана след поредната жертва на паднал асансьор в София. На всяка одобрена за финансиране сграда ще се извърши енергийно обследване и ще се прецени дали вече сменени от собствениците дограми отговарят на изискванията за енергийно ефективност и каква част от вече направените подобрения да се запазят и адаптират към новия ремонт на сградата, обясни пред журналистите министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Ще се взема и общо решение за уеднаквавяне на остъклените балкони.

Павлова посочи, че в страната има над 70 000 енергийно неефективни жилищни сгради и допълни, че България е единствената държава в ЕС с такъв голям процент частна собственост - 98% . По думите й ние сме последната държава, която не е направила програма, за подкрепа на домакинствата за санирането на жилищата им. Министърът отново акцентира както върху икономиката на енергия след санирането и подобряването на облика на градовете, но и върху това, че ще се повишат цените на жилищата в панелните блокове. Програмата ще има и сериозен икономически ефект за целия строителен бранш, особено за малките и средни фирми,тъй като програмата осигурява и допълнителна заетост в бранша, каза Павлова.

Допустими са всички сгради многофамилни жилищни сгради, сторени по индустриален способ с минимум 36 апартамента. Всички офиси, магазини и други части от сградата с 36 апартамента ще получат финансиране по програмата при спазване на реда за предоставяне на държавни помощ. За целта е необходимо да се подпише декларация, че тази инвестиция, която се прави за офисите и други нежилищни площи, не надвишава 200 000 евро, колкото е минималната държавна помощ. В този случай цялата сграда, включително и самостоятелните обекти, също ще могат да участват в програмата.

Министърът отбеляза, че жилищните сгради, които могат да кандидатстват по двете програми за саниране - националната и тази с евросредства, трябва да проектирани до април 1999 г., от когато влизат в сила нормативите за енергийна ефективност.

Сдружението на собствениците, което ще участва в програмата, се регистрира целево само за получаването на безвъзмездното финансиране и няма правомощия да се разпорежда с частна собственост, напомни министърът. Регистрираните сдружения ще трябва да подадат заявление до общината и при одобрение ще сключват договор с кмета на съответната община. Кметът от своя страна ще сключва договор за целево финансиране с Българската банка за развитие и с областния управител в качеството му на представител на държавата. Основните задължения на кмета на общината са да получава средствата, да организира дейностите по обновяването, да проведе процедурите по реда на Закона за обществените поръчки за избор на изпълнителите и да разплаща всички дейности.

Павлова отбеляза, че забавени сметки за парно от страна на собственици в сградата няма да са пречка за кандидатстване по програмата.

Сред допустимите мерки по програмата министърът посочи и възможността, ако до сградата има газопреносна мрежа, тя да бъде включена към системата, ако всички собственици са съгласни. Минималният клас енергийна ефективност, който ще се постигне след прилагането на програмата е клас "С". По думите на министъра това е оптималният възможен клас за старо строителство и за сгради от панелен тип.

БСП: Програмата се прави по избирателни секции с парите на данъкоплатците

Спорните планове на кабинета с безплатното саниране бяха разкритикувани в сряда от депутата от БСП Мая Манолова, която използва за повод новия силно критичен доклад на Европейската комисия за липсата на напредък в борбата с корупцията у нас. "Реалното намерение на четворната коалиция да се бори с корупционните практики е лицемерно, защото пред очите ни се разиграва най-големият корупционен модел, на който сме били свидетели през последните години - програмата за саниране на многопанелни сгради", заяви Манолова пред репортери. По думите й става дума за грандиозна корупционна схема, с която управляващите планират да купят местните избори. Програмата се прави не по общини и квартали, а по избирателни секции с парите на данъкоплатците. Тези, които са информирани за критерии и условия, те ще получат. Гражданите трябва да бъдат изключително бдителни как ГЕРБ се опитва да купи предстоящите местни избори, предупреди Манолова.

Станете почитател на Класа