"Тъкмо ще се раздвижат...!"

На 01.07.2015 г. в културния дом „Красно село" се проведе обществено обсъждане на проекта на Столична община за преустройство на кръстовището на булевардите „България" и „Иван Гешов" и изграждане на пешеходен мост над бул. „Иван Гешов" на стотина метра преди кръстовището. Обсъждането беше организирано от Граждански районен обществен съвет /ГРОС/ Кр. село, а в него взеха участие представители на Съюз на слепите, „Велоеволюция" и граждани от много райони на София, както се очакваше, от общината, никой не присъстваше. Пред участниците в обсъждането двама от организаторите арх. Мартин Микуш и Веселин Кирев представиха обстойно проекта и изтъкнаха ред важни причини, поради които той трябва да бъде основно преработен и променен.

 

На първо място беше изтъкнато, че кръстовището на две нива ще бъдве изградено върху съществуващи подлез и покрито корито на река, а се предвижда за в бъдеще там да минава метро и да има станция. В тази съмнително здрава основа ще бъде фундиран пилон, /център на окръжност/ около който ще се намира кръговото движение на второ ниво, а от върха на пилона ще се спускат стоманени въжета, които ще държат кръговото движение на поне 4-5 метра над земята. Участник в срещата по-късно обясни, че тази идея е взета от подобно съоръжение в Холандия, където обаче второто ниво е направено за велосипедисти – обстоятелство, променящо кореннно смисъла на ринга. В крайна сметка предвидените от СО 23 милиона лева няма да премахнат „тапата" от бул „Иван Гешов" и „България", защото ще има две кръстовища, едно над друго, в които трасетата ще се пресичат отново на едно ниво и автомобилите ще се изчакват, както досега. Разпалени коментари предизвика и пешеходният мост /пасарелка/, който се предвижда да премости бул „Иван Гешов" от междублоковото пространство при сегашната спирка на тролеи № 2,9 и няколко автобуса, до тротоара пред болничните заведения от другата страна. Пешеходният светофар на улиците „Иван Гешов" и „Урвич" ще бъде премахнат, а пешеходци от различни възрасти, инвалиди, майки с колички и велосипедисти ще пресичат булеварда на шест метра височина, за което ще се изкачват по стълби, а тези, които не могат, ще разчитат на асансьори. За преодоляването на това „удобство" гражданите ще губят по 26 часа годишно, ако преминават по него само веднъж дневно.

 

На твърдението на арх. Микуш, изразено пред общински служители, преди време, че възрастни и болни хора трудно ще изкачват стълбите, общинарите отговорили бодряшки „тъкмо ще се рездвижат".

В края на обсъждането участниците взеха решение да направят подписка, с която да искат от Столична община преработване на проекта за кръстовището и отказ от идеята за пешеходен надлез.

 

Георги Василев

Станете почитател на Класа