Френски полицаи хванаха сводници в България

Служители на „Гранична полиция" неутрализираха престъпна група, организирала трафик на хора към Франция с цел сексуална експлоатация, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Гранични полицаи и двама служители от съдебната полиция на град Марсилия са извършили полицейска операция в Русе, София, Силистра и Монтана.

Задържан с европейска заповед за арест е организаторът на трафика на хора - мъж на 36 г. от Русе. Паралелно с действията на българска територия, в района на Марсилия полицейски служители са арестували две жени, съответно на 33 г. и 22 г., които са подпомагали търговията с хора.

Граничните полицаи са започнали работа по случая през юни миналата година. Тогава те са получили първата оперативна информация за група от района на Русе, която извършва трафик на жени от България за Западна Европа, основно за Марсилия във Франция.

Установени са седем от жертвите, всичките са пълнолетни български гражданки. По системите за бързи парични преводи, от Марсилия и други градове в страни от Западна Европа, на името на организатора на престъпната група и негови съучастници са изпратени повече от 200 хиляди евро, придобити от експлоатацията на жертвите на трафика.

През октомври 2015 г. материалите по случая са докладвани в прокуратурата на Марсилия, където е започнато разследване. През декември 2015 г. съдия-следователят по случая е изготвил молба за правна помощ, която е изпратена в България.

Такива арести се случват често, като според официалната статистика над 90% от делата за трафик в България завършват с осъдителни присъди, въпреки това страната ни е един от водещите износители на бели робини в Европа. В началото на годината полицията арестува група от 5 души за схема с проститутки.

 

Станете почитател на Класа