Атентатите в Турция били дело на чужденци

Атаките на истанбулското летище Ататюрк са извършени от чужденци, предаде ТАСС.
Стрелба и три експлозии разтърсиха във вторник вечерта международното летище „Ататюрк” в Истанбул. При терористичната атака, извършена от двама атентатори-самоубийци, са загинали 36 души. Ранените са повече от 60. Шестима от тях са в тежко състояние.

В момента на атаката на летището се е приземявал самолетът, транспортиращ премиера на Албания Еди Рама за официална визита. Той и антуражът му са невредими и днес ще пътуват за Анкара за срещи с турски представители.

Днес анонимен източник от Анкара заяви, че трите нападения не са дело на турски граждани. Авторите на жестокото престъпление все още не са разпознати. По-рано премиерът в Анкара Бинали Йълдъръм обвини групировката Ислямска държава (ИД) за смъртта на най-малко 41 души. Днес започна разпознаването на загиналите. Първите две идентифицирани жертви са граждани на Украйна и Иран. Сред жертвите има също така 5-ма притежатели на саудитски паспорти, двама иракчани, както и по един китаец, йорданец, тунизиец и узбекистанец. Броят на пострадалите също нарасна. По последни данни ранените са 239 души.

Турските власти във връзка с трагедията обявиха днешния ден за траурен. Националните знамена са смъкнати наполовина, съобщи Интерфакс.

Станете почитател на Класа