50 000 диабетици могат да останат без инсулин

Елза Стоянова

Близо 50 000 диабетици от общо 85 хил. за страната могат да останат без инсулин. Това каза вчера директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Причината: фирма "Нова нордис", която произвежда необходимия инсулин, не е подала в НЗОК заявление да работи с касата, защото цените за нейните продукти не я устройват. Тодорова поясни, че болните няма да останат без инсулин, но този, който ползват досега, ще бъде заменен. Това обаче може да доведе до проблемни ситуации при някои от пациентите и дори да се наложи те да бъдат хоспитализирани, каза още директорът на касата.
По данни на касата в страната 85 хиляди пациенти са на инсулин, а 182 000 не са зависими от хормона. Те имат диабет втори тип и пият хапчета.
Досега 800 аптеки са подали заявления за работа с НЗОК по новия позитивен лекарствен списък, а в момента касата работи с повече от 2000 аптеки, каза Тодорова. Тя коментира, че в новия лекарствен списък има много екзотични лекарства. Едно от тях е за допълнителна терапия при диабет от втори тип, който намалява телесната маса. В Европа този препарат масово се използва за отслабване, макар че е доказано, че има доста странични ефекти. Касата обаче трябва да реинбурсира лекарството на сто процента без никакви ограничения, а никой не може да посочи точния брой на хората, които го използват наистина с цел лечение. Тодорова каза още, че най-масови като разход са лекарствата, предписвани за диабет, астма, както и тези в областта на психиатрията и неврологията.
Нигяр Джафер, депутат от ДПС и член на комисията по здравеопазване, заяви пред „Класа“, че действително данните са много обезпокоителни. „Здравеопазването трябва да бъде обезпечено, защото касае живота на хората, и то пряко“, допълни тя. И припомни, че всяка година към октомври-ноември е имало притеснения, че бюджетът на касата ще се изчерпи. „ Надявам се, че това няма да се случи още от юни, защото това е един много сериозен сигнал. Намираме се в момент на междувремие между два мандата на парламента. Разбира се, Народното събрание ще трябва да се занимава с този проблем и дано нещата изглеждат малко по-оптимистично при следващото Народно събрание“, допълни Джафер.
„У нас винаги се прави едно нещо, без да се обръща внимание на друго. Нуждите на хората не могат да чакат оправянето на лекарствения списък“, коментира заместник-председателят на БЛС Цветан Райчинов. Той допълни, че се прави позитивен списък, без да се обвързва с наличните средства. „Така и не се разбра този списък какво представлява, как е написан, какви са правилата - каза той.- Може би единственото спасение е министър Евгений Желев да не го пусне и да си остане сегашната система в действие“, допълни Райчинов.




Близо 20 млн. лв. ще бъдат дадени за превенция на рака
Общо 19 558 281,73 лв. ще бъдат похарчени за превенция на рака. Това ще стане днес след подписване на два договора в Министерството на труда и социалната политика. Те са между Министерството на здравеопазването, социалното министерство и Агенцията за социално подпомагане за изпълнение на проекти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.
Първият проект е „Спри и се прегледай” и обхваща провеждане на онкологичен скрининг на територията на цялата страна, а вторият е „Информирани и здрави” и е за провеждане на национални здравни информационни кампании. Проект „Спри и се прегледай” е на стойност 20 милиона лв., а за проекта „Информирани и здрави” средствата са 4 692 754,30 лв. Те са отпуснати от Европейския социален фонд и национално съфинансиране. Двата проекта са с продължителност до края на септември 2010 г.



Броят на патолозите у нас е под 100
Броят на патолозите, които работят в здравните заведения у нас, е под 100. Това обяви вчера пред журналисти доц. Маргарита Каменова, патолог и председател на Дружеството на патолозите у нас.
Тя допълни, че липсват млади лекари, които да специализират патология. Само 6 души са записали специализация тази година. По закон във всяка една болница трябва да има патолог, а в страната има 321 болници. НЗОК е разрешила единствено на патолозите да сключват по два или три договора, отбеляза доц. Каменова. Липсват достатъчно средства за консумативи и патолозите не разполагат с необходимата им съвременна апаратура. Има отлив и на лаборанти, с които работят патолозите. Първоначално заплатата им е 520 лв. Началник на отделение взима над 700 лв. Има лекари, които достигат до 36 000 лв. заплата, и лекари, които въпреки големия обем работа, не получават необходимото, каза още патологът. Рязко е спаднал и процентът на аутопсиите, които дават и представа за това от какво боледуват хората у нас.

Станете почитател на Класа