Кунева плати 42 бона на свой партиец за сайт, дето го има по-добър без пари…

Плячкосването на държавата, покрай аферата, наречена „председателство на ЕС“ отбеляза нов абсурден разход. Известният Фейсбук общественик Борис Луканов алармира за безбожно скъп сайт, направен почти в традициите на легендарната „инж.Тучева“, която стана известна с милионните си бутафорни сайтове, финансирани по земеделски програми. Ето какво написа Луканов в профила си:

 

„Сайтът на европейското председателството на България, освен че струва 42 000 лв.(!) и е правен от фирма, чийто шеф е член на ръководството на партията на Кунева, на всичкото отгоре са му сложили забрана търсещите машини да го индексират 

 

П.П. Има и някаква голяма неяснота и около регистрирания от германска фирма на адрес в гр. Септември домейн eu2018.bg, може и от там да засмърди…“

 

Въпросният сайт е абсолютно елементарно творение, едва ли е струвал повече от ден-два да се направи. При това е впечатляващо примитивен. Ако беше създаден с някоя безплатна платформа (WordPress, Joomla!) би бил поне стотина пъти по-добър и функционален. И не би струвал никакви пари.

 

Но на видния партиен деец-куневист 42 бона трябва добре да са му дошли и да са насърчили българската икономика. Както обича да казва Кунева, председателството щяло да насърчи бизнеса у нас.

 

Луканов, който от години работи в ИТ сектора, посочи още, че по негова информация, сайт на „телеком“ може да се направи за под 20 хиляди лева. Ако погледнете сайтовете и на трите ни телекома, ще забележите, че са значително по-сложни и имат много повече функции от сайта на председателството.

Колкото до сканирането от търсачките, то забрана за такава се поставя основно на сайтове в процес на разработка – преди да са готови. Това на готов сайт, да наредиш Гугъл да не го сканира, чисто и просто е признак на дълбок непрофесионализъм. Дори ако беше ползвал безплатна платформа, там по подразбиране тя си активира сканирането. Сайт, който го няма в търсачките е нещо дето все едно не съществува практически в Интернет. Няма кой до го намери и да прочете в него за ценните постижения на Кунева в европеизма.

 

 

Въпросът с домейна също е интересен. Това е класически тип „кражба на име“, за да се изнудва после нуждаещият се от него, да го купи скъпо. Но спрямо държава, опитът си струва, само ако има предварителни гаранции, че правителството ще плати. Иначе може под обществен натиск да не го направи, и тогава печалбата ще се размине. Дали Кунева е подшушнала на някой да регне домейна, никой не знае, но съмненията са доста сериозни.

Станете почитател на Класа