Първи случай на свински грип у нас

Първият случай на свински грип бе регистриран вчера у нас. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ). От там уточняват, че действащата система за надзор на заразните болести е регистрирала случая на човешки грипен вирус от типа А (H1N1).
Изследването е проведено в Националната референтна лаборатория по грип към Националния център по заразни и паразитни болести.
Заразеният е български гражданин, пребивавал в САЩ и пристигнал с полет от Ню Йорк през Амстердам до София на 27.05.2009 г. “Става дума за момче на 20 години”, заяви вчера пред агенция “Фокус” директорът на болницата във Велико Търново МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” д-р Даниел Илиев. Той уточни, че момчето е поставено в пълна изолация, но е в добро състояние. Според лекаря има лекарства за лечението и няма основание за притеснение сред населението.
Заболяването на младия търновец се проявило на 29 май, два дни след пристигането му у нас. На 30 май болният е потърсил медицинска помощ от личния си лекар с клинична картина на грипно заболяване. Джипито е уведомил епидемиолозите от местната Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве и незабавно е организирана консултация със специалист по инфекциозни болести, като е извършено подробно епидемиологично проучване, твърдят от МЗ. От там съобщават още, че са изследвани и четирима души, които са имали контакт с пациента. Всички са в добро състояние и без признаци на заболяването. За случая са уведомени СЗО и Европейският център за контрол на заболяванията. Откритият случай потвърждава ефективността на създадената система за надзор на заболяването, коментираха пред „Класа“ от МЗ. Оттам заявиха, че ежедневно се проверяват случаи на хора с грипоподобна симптоматика, основно пристигащи от страни с широко разпространение на вируса. МЗ ще информира обществеността за развитието на епидемичната ситуация.



Новият позитивен списък влезе в действие

Започнахме да работим по новия позитивен лекарствен списък, заявиха вчера от НЗОК. От касата съобщиха, че ще направят всичко възможно работата по него да бъде без сътресения и нито един пациент да не остане без необходимото лечение.
До 1 юни касата е сключила договори с над 80% от аптеките у нас или с около над 1650 аптеки.

Станете почитател на Класа