Опорочиха тържествата на Околчица

„Класа“

Митинг на партия „Атака“ опорочи тържественото поклонение пред подвига на Христо Ботев и неговите четници на връх Околчица вчера. Заради демонстрация на привърженици на партията официалното отбелязване на 133-годишнината от смъртта на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България започна с 15 минути закъснение. Членове и симпатизанти на “Атака”, начело с лидера Волен Сидеров, освиркаха и обиждаха всички присъстващи на поклонението политици – от премиера Сергей Станишев до председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.
“Нека да се страхуват тези плазмодии”, извика лидерът на „Атака“ с мегафон, качен на раменете на атакист, по адрес на управляващите. Той нарече премиера Сергей Станишев и лидера на ГЕРБ Цветан Цветанов “турски мекерета” и „педалчета“. Сидеров покани премиера да се приближи към него, за да му “шибне един шамар”. Грозната сцена се разигра, докато течеше възстановката на битката между Ботевите четници и османската войска. По време на тържеството се разигра и кратък сблъсък между полицията и привържениците на националистите. Органите на реда се опитаха да изземат агрегата, който захранва уредбите на „Атака“ за незаконния им митинг, но привържениците на Сидеров бързо успяха да си го върнат. Лидерът на националистите се закани, че ако “Атака” влезе във властта в България, повече няма да се говори турски език на обществени места и по националната телевизия.
„Аз се извинявам на всички българи за тази проява на "Атака“, заяви министър-председателят Сергей Станишев при посещението си във Враца след всенародното поклонение на връх Околчица. Според него националистите се опитват да използват деня, за да го политизират, присвоят и опорочат за целите на една кампания. Премиерът беше категоричен, че тази акция няма да помогне на „Атака“, защото който не умее да уважава дните на национално единение, трудно може да претендира за нещо. „Това са хора, които мислят само за своя собствен интерес и не мислят за България”, заяви Сергей Станишев. Той добави, че Христо Ботев няма цвят, защото принадлежи на българската нация. „Това е недопустимо“, заяви лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него не може на национален празник, когато се отдава почит на загиналите, да има такова държание като това на атакистите.




Сигнал за въздушна тревога уплаши гражданите в Пазарджик
С предупреждение за въздушно нападение се включиха сирените в Пазарджик точно в 12.00 часа вчера, което уплаши част от гражданите. Предупреждението “Внимание! Внимание! Въздушно нападение!” прозвуча точно в часа, в който в цялата страна с вой на сирени се почита паметта на Ботев и на загиналите за свободата герои. Началникът на “Гражданска защита” в Пазарджик Кръстю Кичов заяви, че е станала груба грешка в оперативния център. Той каза, че веднага е поискал писмено обяснение за случилото се от оперативния дежурен, както и заявка за напускането му от длъжност. Министерството на извънредните ситуации (МИС) поднесе извинение на гражданите на град Пазарджик.

Станете почитател на Класа