Партиите не се разбраха за здравните реформи

Ресурсът на НЗОК трябва да бъде разпределян от повече хора, защото концентрирането на над 2,4 милиарда лева в ръцете на неколцина води до големи възможности за злоупотреба. Това бе общото мнение на партиите, които представиха идеите си за здравеопазването пред съсловните здравни организации вчера.
Д-р Лъчезар Иванов от ГЕРБ обяви, че моделът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да се запази, но той трябва да се надгражда чрез здравноосигурителните фондове. Д-р Петър Москов от Синята коалиция също застана зад това мнение, като допълни, че трябва да се наложи прозрачност в областта на здравеопазването и всеки човек да знае как се изразходват парите от здравноосигурителната му вноска. Десните се обявиха и против пациентските организации за всяко заболяване.
Здравният експерт на НДСВ д-р Антония Първанова каза по време на дискусията, че близо 3 млрд. и 100 милиона лева ще бъдат похарчени през 2009 г. за здраве без ясни гаранции дали това ще доведе до по-качествено здравеопазване. Д-р Надежда Тодоровска от РЗС застана зад позицията, че дейността на НЗОК трябва да се демонополизира и че партията на Яне Янев ще се бори един милиард лева от парите за здравеопазване да излязат от сивата икономика. Според д-р Матей Матев ДПС също ще настоява за демонополизация на касата. Според Симеон Василев от Коалиция за България здравеопазването не бива да се политизира. Яснота за бъдещето на общинските болници поиска Красимира Ковачка, която представляваше ЛИДЕР и „Новото време“.

Станете почитател на Класа