40 лева за нов биометричен паспорт

Слав Савов

40 лева ще струва издаването на новия паспорт с биометрични данни. Това стана ясно вчера от думите на вътрешния министър Михаил Миков, който демонстрира пред журналисти как става изработката на новите документи за самоличност. Личните карти ще се издават срещу 18 лв., а цената на шофьорската книжка ще е 35 лв. От МВР уточниха, че се запазват бързите и експресни услуги при издаването на новите документи за самоличност, които ще се заплащат по-скъпо, но все още цените им не са уточнени. 30 дни ще са необходими за изработката им при обикновена поръчка, при бързите това ще става за 3 дни, а експресните ще отнемат само по 8 часа.
Първите документи с биометрични данни ще започнат да се издават след 6 месеца, съобщи министър Миков. Той подчерта, че смяната ще става поетапно, не е задължителна и ще се осъществява след изтичането на срока на валидност на досегашните документи. Т.е., ако валидността на документите на един гражданин изтича през 2017 г. например, той е задължен да ги смени през 2017 г., а по-ранната им подмяна става само ако гражданинът изрично желае това.
Новите паспорти и лични карти ще се издават в 30 пункта в цялата страна, които се намират в областните дирекции на МВР. Заявленията за тях ще се подават в дирекция "Български документи за самоличност" към всяко районно полицейско управление. Искането за издаване на нови документи ще може да се подава и по електронен път, ако съответното лице има електронен подпис.
По същество на външен вид новите лични карти и шофьорски книжки няма да се различават особено от досега познатите ни. Паспортите обаче ще са променени значително – на страниците им са отпечатани различни символи, проследяващи хода на българската история от времето на траките, хан Омуртаг, Възраждането и се стигне до приемането ни в ЕС. Според експертите от МВР наличието на чип с данни в документите практически ще ги предпазва от фалшификация.
Въвеждането на новите легитимации с биометрични данни се налага заради регламент 2252 от 2004 г. на Съвета на Европа, който е задължителен за целия Европейски съюз (ЕС). Той беше приет, след като държавите членки поискаха от Европейската комисия да вземе незабавни мерки за повишаване на сигурността заради атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ. Така се стигна до решението за включване на биометрични данни в документите за самоличност, които включват и пръстови отпечатъци.


ВАС отхвърли жалбата на 3 фирми

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли вчера жалбата на три фирми, които не са спечелили конкурса за изработка на новите документи. На 30 март 2009 г. френската „Саджем Секюрите”, „Бундесдрукерай” ООД – Германия, и Държавна печатница ПДАД – Унгария, сезираха Комисията за защита на конкуренцията за проведената от МВР конкурсна процедура. Съдът обаче прецени, че вътрешното ведомство е действало в рамките на закона и че сделката със „Сименс“, фирмата, която спечели конкурса, може да бъде подписана. Решението на съда може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок.

Станете почитател на Класа