„Царските конюшни" в центъра на София се рушат

МК така и не им предоставиха статут на паметник на културата от „национално значение"

 

Обещанието на министър Боил Банов да направи художествена галерия или музей в най-голямата от сградитена този забележителен архитектурен комплекс и до днес си остава неизпълнено, констатират

от сдружение „Зограф"

Столична община вече месеци наред настоятелно изисква от Министерство на културата да обяви сградите на бившите Царски конюшни в центъра на София за недвижима културна ценност с категория от „национално значение" с цел те да бъдат опазени и съхранени, но подчинените на министър Банов така и не предприемат необходимите действия в тази насока, алармират от сдружение „Зограф".

 

1a5rrrf

 

Само след месец се навършва една година от избухването на зловещия пожар, при който една от най-големите сгради в Царските конюшни почти изцяло изгоря, след като покривът й се запали по тъмна доба. За всичките тези изминали месеци след пожара чиновниците в Министерството на културата и в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) обаче така и не намериха време, за да „задвижат" и да доведат най-сетне до успешен завършък процедурата по предоставянето на статут на паметник на културата от "национално значение" на този знаков исторически обект, подчертават от гражданското сдружение.

 

1asaa

 

Като естествен и логичен резултат от проявеното чиновническо безхаберие, Царските конюшни продължават да се саморазрушават, много от прозорците в сградите на комплекса направо липсват и съвсем не е изключено поради тази явна безстопанственост и пълна разруха много скоро там отново да избухне опустошителен пожар, причинен от неизвестен извършител, посочват от сдружение „Зограф".

 

1aswerd

 

„Спасяването на тази знакова старина винаги е било от изключително значение за паметта на София, но и за паметта на България. Това е национална светиня", каза неотдавна пред медиите заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов. Спасяването на бившите Царски конюшни обаче изглежда не е приоритет за екипа на министър Банов, щом чиновниците в културното ведомство и експертите от НИНКН така и не предприемат реални действия за опазването на този емблематичен архитектурен ансамбъл, с което де факто го обричат на гибел, допълват от гражданското сдружение.

 

1asmmmp

 

Не се изпълни, уви, и обещанието на министър Боил Банов да поиска от МВР най-голямата сграда от Царските конюшни, за да бъде направен в нея един сериозен музей или една голяма художествена галерия, констатират с огорчение от сдружение „Зограф".

Към днешна дата държавните служители в културното министерство вече се готвят за дългите си платени летни отпуски и хич не им е до тревожното състояние на някогашните Царски конюшни, но въпреки това те не бива да забравят за ангажимента си да предоставят най-сетне на този архитектурен комплекс статут на паметник на културата от национално значение, отбелязват от гражданското сдружение.

Станете почитател на Класа