Заради африканската чума: Свинското е поскъпнало с 25-30%

Цената на свинското месо у нас се е покачила между 25 и 30% за по-малко от месец, а до есента може да скочи с още 15%.

 

Това заяви пред БНТ Румен Андреев, изпълнителен директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо у нас.

Според него поскъването е в резултат на все по-разпространяващата се зараза от африканска чума по свинете и умъртвяването на хиляди животни, а и на световните пазари.

„Много е важно да няма паника сред населението, за да не спадне консумацията. Другото, което е много важно да се разбере - неизбежно е поскъпване на цените, което поскъпване е свързано със събития, които се случват в цял свят, а не само в България. Китай като страна, която е най-голям консуматор на свинско месо, унищожи половината от поголовието си - те започват да внасят много месо от Европа, което ще повлияе върху цените“, посочи Андреев.

 

.

 

Той е категоричен, че ако не се вземат бързи и адекватни мерки, страната ни ще загуби един цял отрасъл: „Последните години българското свиневъдство се развиваше, а поголовието в България се увеличаваше, така че много е важно да се вземат бързи и адекватни мерки, за да не загубим цялото свиневъдство в България“.

Станете почитател на Класа