LRAD: Система за предупреждение или оръжие за контрол на съзнанието

Първоначално разработено за далечна комуникация и прогонване на пирати в открито море, едно мощно военно устройство е на път да се превърне в любим уред за изтезание на американските правоприлагащи сили.

Употребата му извън разписаните правила е обект на противоречия и съдебни искове и води до щети за здравето на онези, имали нещастието да попаднат в обсега му.

Става въпрос за LRAD - Long Range Acoustic Device, или звуково устройство с широк обсег на действие.

Най-просто казано, то разполага с високоговорители, които могат да излъчват звук на разстояние до 5500 метра и изпращат кристално ясни звуци и сигнали. За американската армия подобна система е изключително полезна за комуникация в полеви условия. При други обстоятелства обаче тя може да се превърне в опасно звуково оръжие.

Според Стив Елиът, който командва проекта за въоръжение и защитни системи на армията на САЩ, войниците могат да използват LRAD с различни цели, например за да предупредят колегите си, които са далеч от базисния периметър или да отклонят от пътя им коли-бомби, запътили се към военната база.

 

LRAD

 

По време на работата по справянето с последиците от земетресението в Хаити през 2010 г. устройството се употребява за насочване на корабите към и извън главното пристанище на острова. Огромното му предимство е чуваемостта на далечни разстояния, когато нито една от страните на комуникация не е в опасност от силния звук.

Американската армия отдавна е клиент на корпорацията, която произвежда LRAD.

През август месец тази година екипът на Елиът сключва договор на стойност 14,8 млн. долара за доставката на такива устройства, което е най-голямата поръчка за компанията от създаването й през 2003 г. До 2020 г. американците се надяват да изпратят в чужбина 2324 LRAD системи, като цената на по-малките модели започва от 30 хил. долара за бройка.

Сред останалите клиенти на фирмата са американските военноморски сили, националната гвардия и военновъздушните сили. Федералната агенция за справяне със спешните ситуации веднъж използва LRAD по време на инфраструктурен проект. Миньорите го включват като система за известяване, която гони птиците от строителните площадки, където те са в опасност.

В Калифорния в една пожарна станция наскоро е инсталиран LRAD, който е свързан с "облачен" софтуер, за да може в случай на бедствие системата да не зависи от стандартните канали за комуникация.

Въпреки това, докато LRAD все повече навлиза на пазара и се насочва от армията на САЩ към цивилни потребители, устройствата стигат и до заглавията в медиите, които го представят като оръжие за контрол на съзнанието - употреба, която може да има зловещи странични ефекти.

За ужас на създателите медиите използват термини като "звуково оръдие", за да опишат не-военните начин на употреба на LRAD.

Въпреки уверенията на разработчиците и на властите, че това не е оръжие, злоупотребата с него може да доведе до сериозни увреждания на слуха, а на много места няма никакви регулации, които да спрат органите на реда да го използват.

LRAD прилича на високоговорител и обикновено се монтира на бронирано превозно средство. След това насочва акустичната си енергия към определена цел.

Според описанието на хартия на производителя, звукът идва от конусовидно тяло, излизащо от устройството, което е оптимизирано до диапазон от 1 до 5 килохерца. При попадане в полето, в което конусът излъчва звук, колкото по-близо сте до устройството, толкова сте по-застрашени.

Елиът уточнява, че на войниците се предоставят инструкции за употреба и учебни материали и е убеден, че те са наясно с опасностите. Не се разрешава на никого да навлиза на по-малко от 75 метра в "червената зона", докато в "зелената зона" се носят защити от високоговорителите. Провеждат се и тестове за безопасност. LARD никога не се насочва към случайни хора, а винаги точно към целта.

Потребителите могат да използват две основни опции, които устройството има.

Едната е функция "глас", която позволява да се комуникира с 20-30 децибела по-високо от средния високоговорител. Втората е функция "сигнал", която излъчва височки децибели, силно фокусирани и подобни на чуруликане. Според сайта на производителя, LRAD превишава фоновия шум от 88 децибела, което се равнява на шума на товарен влак на около 15 метра от вас.

Предупредителните тонове грабват вниманието веднага, обяснява Елиът. Ако се приближите достатъчно, определено ще почувствате влиянието - ще спрете и ще се замислите накъде да продължите оттук нататък.

Отново според страницата на LRAD в несигурни или екстремни за обществената безопасност ситуации устройството запълва критичната пропаст между ограничения обхват и лошия звук от стандартните предупредителни системи. То действа и по-добре като предупреждение, отколкото стоп патрони, сълзотворен газ, електрошок и предупредителни фойерверки.

Но веднага след това е написано с удебелен шрифт, че LRAD не е оръжие, а система за комуникации на дълги разстояния и по-безопасна алтернатива на несмъртоносната кинетична сила.

Нюйоркското полицейско управление, което използва технологията още от 2004 г., е съгласно с това твърдение. Там специализиран отряд употребява устройството по време на евакуация като средство за контролиране на тълпата. От полицейското управление допълват, че това е бил едновременно безопасен и ефективен метод.

Само че срещу управлението има подадени шест иска от хора, които твърдят, че са пострадали от LRAD по време на протести в Манхатън през 2014 г. В съдебния иск те казват, че полицаи са използвали функцията със сигнали постоянно в продължение на 15-20 минути на не повече от 4 метра от демонстранти. Това е причинило на пострадалите силни болки, постоянен шум в ушите, мигрена, замайване, объркване и световъртеж.

Един от ищците допълва, че е получил перманентна слепота от лютив спрей и по тази причина не е успял да избяга от LRAD. Звуковото напрежение избутало кост в ухото му, която сериозно увредила нерв.

Сайтът на компанията е лаконичен, че неправилна употреба може да доведе до дезориентация и замайване.

Само че за разлика от армията, в полицейските управления е възможно да не са добре запознати с инструкциите за работа с LRAD и въпреки това да няма кой да ги спре да го употребяват. Затова там го използват за всичко - от контрол на тълпите при размирици и бунтове до възпиране на шофьори с превишена скорост.

Както се вижда, приложението на устройството може да варира, но някои предпочитат въобще да не го използват с функцията му за сигнали и прибягват само до гласовите му опции.

Назад във времето до 2003 г. се оказва, че LRAD е изобретено като американско военно комуникационно устройство в отговор на атаките по военна база в Йемен.

Елиът допълва, че устройството отначало се използва за комуникация между военните лодки и за предупреждение на пирати. Първата поява на системата в граждански условия е през 2004 г. в Ню Йорк, когато полицейското управление закупува две бройки, всяка по 35 хил. долара.

Тези, които са били изложени на близко влияние на LRAD са категорични, че то наистина води до силни болки в ушите и усещане за спукано тъпанче, а останалите странични ефекти се усещат по-късно.

Проблемът е, че засега не е ясно дали и колко често се употребява системата извън военното й предназначение.

Знае се само, че тя е в ръцете на хора, които я използват не според предписаните указания, а това може да бъде наистина пагубно за околните.

 

 

по Дейли Бийст

Станете почитател на Класа