Почина легендарният Милчо Левиев

На 81 години, след тежко боледуване, едно от най-големите имена в българската музика - световноизвестният джаз музикант Милчо Левиев е починал в събота вечерта. Новината за смъртта композитора и пианист съобщиха негови близки.

Милчо Левиев е най-продаваният в света български композитор. Той също така е пианист, джазмен и майстор на аранжиментите.

Роден е на 19 декември 1937 година в Пловдив в еврейско семейство. Завършва Държавната консерватория през 1960 г. Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

 

 

 

 

 

Родината той напуска тайно през 1970 г. като след това се насочва към САЩ. Именно там успява да донесе световна слава на България в джаз музиката.

Удостоен е с орден "Стара планина" и "Св. св. Кирил и Методий" за големите си заслуги в областта на музиката. Носител на награда „Кирили Методий“ – I степен (2008).

Големият джаз  изпълнител и композитор е носител на La Medaile d’ l’Academie Internationale des Arts, Париж, Франция, и “Доктор Хонорис Кауза” на Академия за музикално и танцово изкуство в Пловдив (1995 г.).

През последните две десетилетия живее и преподава в Солун заедно с жена си, певицата Вики Алмазиду.

През 2019 г. издаде автобиографичната книга "Артистът не е самотен остров".

Светла му памет!

Станете почитател на Класа