Възраждат видинската синагога с 10 милиона лева

Водопроводът (в центъра на града) е изграден през 1934 година и досега никога не е бил нито ремонтиран, нито подменян. Водният цикъл, изпълнен при предишното ръководство, не е обхващал тази част на града – това е свързано с многомесечно разбиване на всичко, което хората искат да виждат чисто и подредено. Никой не се е питал какво се случва под краката му. Сега със средства на общината изграждаме изцяло нова канализация. Установихме, че много сгради в района на централната пешеходна зона не са били включвани в канала и от десетилетия са били на септични ями, което е недопустимо не само по европейските стандарти, то е недопустимо като начин на живот! Това е хигиенен абсурд!

 

Резултат с изображение за видинската синагога

 

- Г-н Ценков, видинската синагога е една от историческите и архитектурни рани на България. Състоянието й е срамно – на фона на десетилетно безхаберие, тази изумителна сграда стои сама срещу времето.

 

- Да започна с най-важното: по Оперативна програма Региони в растеж са осигурени  9,25 млн.лв. за ремонт, а от Фонда за градско развитие и възстановяване – север, кредит за срок от 9 години в размер на 1,5 млн.лв.
Разбира се сградата на синаготата е болка за всеки, който някога я е виждал и след като най-накрая висящият проблем със собствеността беше разрешен и тя е вече отговорност на община Видин, ще бъде спасена!

 

 

Нито лев няма да бъде даден от бюджета на общината – изготвили сме бизнес план за погасяване на кредита и като бъдещ културен център, синагогата ще бъде център за музикални, културни и обществени прояви. Акустиката вътре е фантастична, това ще е сред най-удивителните места за музикални прояви в Северозападна България.

 

 

Отделно сме предвидили пешеходен маршрут, нещо като музей на открито. Само за настоящата година, круизните туристи от над 250 кораба посещават града. За миналата година крепостта Баба Вида е посетена над 50 хиляди чуждестранни туристи.

Обиколката на града е концентрирана почти изцяло в центъра, където се намират удивителни културни и религиозни здания, галерията, градската градина и театърът. Видинският театър е първата сграда в България, построена за театър след Освобождението, 1894 г. и правителството отпусна 2 млн.лв. за реставрацията му. За всеки български театър ще е чест да гостува на тази сцена! Самият театър може да създаде постановки, които представят България и да ги изпълняват пред туристите, които пристигат с круизните кораби.

В града се намира един от забележителните религиозни триъгълници – митрополията, двете църкви Свети Пантелеймон и Николай Чудотворец и отсреща е джамията на Осман Пазвантоглу, която е единствената, на чието минаре стои сърце, а не полумесец. Тя е построена от Осман Пазвантоглу, както и Кръстатата казарма, както и турския склад, който превърнахме в епиграфски център. В този триъгълник влиза и синагогата.

 

- Проектът за синаготата готов ли е?

 

. Проектът е изготвен от архитект Станиславов и то още когато Министерство на културата е с прехвърлени права за управление на този културен паметник. Проектът е платен от Министерство на културата. Сега предстои да бъде избран изпълнител по ЗОП. В проектите е заложено 24 месеца за изпълнение, ще се работи на възможно най-високи обороти.

 

- Това, което виждаме като останки от синагогата е с изключително интересни елементи и по прозорците, и по колонадите. Това изящество ще бъде ли запазено?

 

- През 80-те години на миналия век, държавата решава да възстанови този еврейски дом, построен 1886 година, на мястото на бивша еврейска синагога, но тя е била опожарена и разрушена през 1878 година. Събират се средства от Княжество България от всички евреи, на първо място най-много са дали видинските евреи и започва строителство през 1884 г. Тя е построена като умалено копие на синагогата в Будапеща. Открита е от главния равин на България, доктор Мордехай.

 

Туризмът ли ще се превърне водещ бизнес във Видин? Градът продължава да е водещ в класациите по бедност и отлив на хора.

 

- Всякакъв бизнес имаме тук и изобщо не е вярно за най-голямата бедност! Това е клише, което се слага като етикет и е обиден за всички видинчани. Да, не работят предприятията-мастодонти, защото в пазарна икономика не са конкурентни, но докато през 2015 година безработицата е била 14 процента, сега е 7 процента за община Видин. В национален мащаб безработицата е малко над 5 процента, така че ние се доближаваме до средното ниво за цяла България.

 

- Някой би опонирал веднага, че средното ниво на възнагражденията е значително по-ниско, а повечето хора получават минимално заплащане, което не създава условия за нормален и пълноценен живот.

 

- И това не е вярно, защото статистиката показва, че средната работна заплата във Видин и говорим за хората, които открито обявяват приходите си и плащат налози, са по-високи от много други общини. Няма да ги споменавам, защото това не е надиграване с други общини. 

 

- За всеки регион темата винаги е за възможностите за младите хора и перспективите им?

 

- От три години сме с клон на висше учебно заведение, имаме 435 студенти за тези три години. За последната година са записани над 160 студенти. Качеството на живот зависи от труда на образованите хора, които водят развитието на кой да е регион. Работа срещу достойно заплащане се постига, когато и производителността на труда се повишава. Това не е бърз процес, но е устойчив и видинчани намират все повече възможности за реализация, когато търсят такава.

 

- Как се отразява на града разработването на Дунав мост 2?

 

- Много добра перспектива, особено като започнаха всички процедури за изграждане на магистралния път от Видин до Ботевград, където и нашият регион се включва в цялостната магистрална пътна мрежа на България. Вече имаме връзка с Хемус, Струма. Прави впечатление, че от началото на годината, когато проведохме процедурите по изработване на новите подробни устройствени планове и изработване на парцеларни планове, за да се мине към отчуждаване, бизнесът започна да заявява конкретни намерения. Имаме около 6 процедури за промяна на предназначението на земеделски земи за складови дейности, за промишлено развитие, планира се интермодален терминал.

 

- В същото време жп линията от София до Видин не само няма да бъде строена отново срещу изчислените 2,4 млрд.евро, но дори няма да бъде рехабилитирана. Средна скорост на влака от 40 км/ч е смазваща в 21 век. И конски впряг може да се движи по-бързо!

 

. Наясно сме с този проблем, но той не е просто на видинчани, това се отнася до държавната политика за изграждане на национална и европейска инфраструктура. Около 2,8 млрд.лв. е стойността на магистралния път, така че все пак път към Видин ще има. Бизнесът сам намира възможностите в региона, никой не стои на едно място да чака.

 

- Центърът на града е разбит от месеци и изглежда, сякаш никога няма да свърши този ремонт.

 

- Проектите за ремонт на централната градска част са изготвени през 2013 г. и се финансират с европари по програмата за устойчива градска среда. Предвидено е старата мраморна настилка да бъде заменена с гранит, цялостна подмяна на парковото обзавеждане - осветление, пейки, цилиндри, всички ще бъдат автентични като от началото на миналия век и ще възстановим часовниковата кула, която е била на площад Европа пред Драматичния театър. Но в проекта не са включени подмяна на водопровод и канализация.

- Водопроводът е изграден през 1934 година и досега никога не е бил нито ремонтиран, нито подменян. Водният цикъл, изпълнен при предишното ръководство, не е обхващал тази част на града – това е свързано с многомесечно разбиване на всичко, което хората искат да виждат чисто и подредено. Никой не се е питал какво се случва под краката му. Сега със средства на общината изграждаме изцяло нова канализация.

Установихме, че много сгради в района на централната пешеходна зона не са били включвани в канала и от десетилетия са били на септични ями, което е недопустимо не само по европейските стандарти, то е недопустимо като начин на живот! Това е хигиенен абсурд!

Сега ние ги включваме с наши средства. Някои сгради бяха с оригинално направен водопровод, а другите са се включвали последователно към него – кой, както е намерил за добре. И когато настъпи една повреда в първоначалната захранваща сграда, всички нататък остават без вода. Ако този един собственик в първата сграда поради някаква причина се забави с ремонта си, другите стоят и чакат и през това време ругаят всички и всичко, но не се питат защо са незаконно включени към нечие чуждо водоподаване.

Сега всяка сграда поотделно е вързана към водопровод и всичко това със средства на общината. 11 500 хил. е безвъзмездното финансиране по тази първа приоритетна ос, а ние сме включили 550 хил.лв. от бюджета на общината, за да изградим водопровода и канализацията. Много често хората се оплакваха от неприятна миризма и по улиците, и в собствените си бани. Това бе причината централната пешеходна зона да бе вече неудобна за ходене, тя беше нагъната като лунен пейзаж, именно защото отдолу от близо 90 години течеше една мътна и опасна река.

 

- Хиляди видинчани заминаха на гурбет, защото нямаше от какво да се препитават. Мислите ли, че ще започне обратен процес?

 

- Това зависи на първо място от младите хора на града. Онези, които се образоват, ще бъдат и двигателите на добрите процеси, а те вече се случват.

 

Станете почитател на Класа