Деница Сачева: Непрекъснато увеличение на минималната пенсия би било несправедливо

Пенсия от 219 лева през юли няма да има, защото тя вече ще бъде 250 лева. Иначе когато говорим за пенсии, говорим за личен принос и система за солидарност, тъй като пенсията е заместващ доход. Това сподели в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

 

,,Да не забравяме, че освен основната пенсия хората получават помощи за отопление и някои други допълнителни доходи от държавата, така че нека да не смесваме двете понятия за минимална пенсия и праг на бедност. Освен това непрекъснато увеличение на минималната пенсия би било несправедливо. Нашето решение е максимално балансирано, защото с държавния бюджет трябва да защитим интересите, освен на пенсионерите, и на работещите, на хората с увреждания, на майките... такива са възможностите на държавата, а и всичко това е в името и на финансовата стабилност'', коментира Сачева.

На питане защо в съседна Румъния би могло пенсията да бъде вдигната с 40% през есента Деница Сачева отново подчерта, че България държи на финансовата си стабилност и добави, че социалната политика в друга държава не би трябвало да ни касае.

На въпрос, касаещ промените в Кодекса на труда и минималното почасово заплащане, социалният министър отговори, че министерството разговаря по тази тема със синдикати и работодатели и за целта е създадена и работна група. По думите на Сачева ще се търсят варианти за по-гъвкави форми на заетост.

,,Определено контролът върху болничните трябва да бъде затегнат. Основния контрол по отношение на тях би могъл да бъде извършван от лица с необходимата компетентност. Трябва да видим какви са реалните причини и защо се случва това. Там, където има измами, трябва да бъдат точно установени, за да има точно решение'', посочи още министър Сачева.

По отношение на условията в Дома за хора с деменция в с. Горско Косово социалният министър сподели, че статистиката по смъртност по останалите домове не е по-ниска, тъй като това са центрове, в които живеят доста възрастни хора.

,,Проверката в Дома в момента тече. Имало е проверка и през 2018 г., като тогава са направени предписания, от които две-трети са изпълнени. Смятам, че персоналът има нужда от допълнителна квалификация'', каза Сачева и допълни, че на този етап ще бъде преустановено настаняването на нови хора в Дома.

Станете почитател на Класа