Как да се откажем от "обществото на еднократната употреба

Брюксел иска хората да купуват по-малко дрехи, да не изхвърлят толкова често техниката си, а да я дават за поправка, когато се развали, да рециклират, вместо да изхвърлят безразборно боклук и т.н. И всичко това в опит да се намали сериозно консумацията на ресурси.

В сряда Европейската комисия представи плана си за действие "Кръгова икономика", който засяга много неща - от ограничаването на отпадъците до регулиране на по-голяма употреба на рециклирани материали в нови продукти. Новият план залага на това да се затвърдят сред хората принципите за намаляване на консумацията, повторнато употреба и рециклирането.

Това е част от по-мащабна промяна на политиката на ЕК към по-екологично бъдеще, която включва "Зеления курс" и индустриалната стратегия, и цели да направи евросъюза климатично неутрален към 2050 г.

Идеята е да се намали ефектът върху планетата от дейността на човечеството - стремеж, мотивиран от нарастващото обществено безпокойство по редица еко теми като климатичните промени и замърсяването.

"Имаме само една планета Земя, а към 2050 г. все пак ще потребяваме толкова, все едно имаме три планети", коментира казва европейският комисар по екологията Вирджиниус Синкевичус.

Реалната борба тепърва предстои, като Комисията постепенно през следващите 3 години ще въведе 35 закона, описани в анекса на плана.

Идеята е с времето всичко да се промени

Документът иска забрана на унищожаването на непродадени стоки, както и забрана за "планираното морално остаряване" - понятие, описващо създаването на компоненти от даден продукт така, че с времето да спрат да работят, което да наложи смяната на целия продукт.

Също така е включена стратегия на ЕС за по-екологично производство на текстилни материи, както и налагане на регулаторни мерки, които да изистват от производителите на електроника да правят продукти като мобилни телефони, таблети и слушалки и т.н. по-лесни за ремонтиране и рециклиране.

Целостната цел на тези промени е да се преодолее традиционният модел на вземане на ресурс, производство, употреба и изхвърляне, като производителите бъдат заставени да преосмислят начина, по който проектират продуктите си.

Но наличието на повече устойчиви продукти няма да е достатъчно, за да стане икономиката по-кръгова. Европейската комисия също така иска хората да променят навиците си на потребление, и може би да се чувстват малко по-виновни, когато изхвърлят нещо, което лесно може да бъде поправено или на което може да бъде намерена друга полза.

"Въпросът не е само в повторната употреба и рециклирането, а в създаването на нови отношения с продуктите, които притежаваме", заяви в петък заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс по време на обявяването на Европейския пакт за пластмасите - доброволно споразумение между правителства и компании да се ограничат пластмасовите отпадъци. "Те трябва да съществуват по-дълго... и да са напълно рециклируеми и подлежащи на ремонт."

Планът също така иска компаниите да разработват нови бизнес-модели, базирани на принципа "продукт като услуга".

"Вместо да купувате пералня, да купувате услугата пране", казва Тимерманс, допълвайки, че по този начин "премахвате стимулите пералнята да не е издръжлива, за да може производителят да продаде друга пералня три-четири години по-късно".

За да защити потребителите от некоректни твърдения за екологичност и да повиши информираността, ЕК също така иска да създаде нови екологични обозначения, и да застави компаниите ясно да показват информация за ефекта върху околната среда от техните продукти.

Технологиите са обект на специално внимание

Комисията недоволства, че технологичният сектор въвежда нови зарядни на всеки няколко години, така че тя ще изиска всички производители да използват общ стандарт за зарядно.

"Наблюдаваме ситуация, в която Samsung миналата година създадоха ново зарядно, същото се случи с Apple, които промениха своя USB порт... така че определено трябва да се стремим към универсален стандарт", заяви еврокомисар Синкевичус преди представянето на екшън-плана.

Той признава, че такава промяна не може да се случи веднага, тъй като това само би генерирало още повече отпадъци.

"Трябва да има разумен период, когато той може да бъде въведен. Естествено, производителите също ще имат нужда от време, за да се нагодят, но определено трябва да имаме законодателство с краен срок, в който ще се стремим към реализация на това", заяви еврокомисарят.

Екшън планът щади като цяло модния бранш

Планът включва Стратегия на ЕС за текстила, която ще бъде предложена през 2021 г. Тя ще подходи с повече стимули, отколкото наказания, за да постигне "изчистване" на модната индустрия. Идеята на стратегията е да се фокусира върху изследвания и мерки за екологичен дизайн, както и върху подполагането на хората да получават по-добър достъп до услуги за повторна употреба или поправка, вместо да се поставят задължителни строги цели и нива на екологичност.

"Няма да зададем цел на количество текстил, което да бъде рециклирано или повторно използвано", казва Синкевичус.

Този внимателен подход не е така взискателен като стъпките, предприети от Франция - родината на висшата мода. Париж предлага собствен план за кръгова икономика, който ще създаде нова разширена схема за отговорност на производителите от текстилната индустрия, забрана върху унищожаването на непродадени продукти и доброволни еко-етикети на дрехите.

Френският министър на околната среда Брюн Поарсон заяви миналия месец, че иска да наложи обвързващи мерки на равнище ЕС.

"За момента не мога да направя еко-етикетите на дрехите задължителни [във Франция], защото трябва да изчакам Европа да ги направи задължителни", коментира Поарсон.

Пари, пари, пари

За да се промени из основи икономиката на ЕС към по-кръгов модел, Европейската комисия иска да насочи инвестициите, като разработи еко-обозначение в ЕС за финансовите продукти. Тя вече е започнала през 2018 с разработката на критерии за устойчиви финансови продукти.

Други финансови инструменти включват насърчаване на широкото приложение на екологично данъчно облагане, включително данъци и такси върху сметища и инсинератори, както и употреба на ДДС за насърчаване на кръговата икономика.

Предстоящи трудности

За разлика от някои други грандиозни идеи на Европейската комисия, планът за кръговата икономика има силна обществена подкрепа, и няма единен блок от страни членки, които да се противопостават се на идеята. Това обаче далеч не означава, че всички го подкрепят.

Чешкият зам.-министър на околната среда Владислав Смерш заяви по време на среща на Съвета по околна среда миналата седмица, че предишният екшън план за кръгова икономика от 2015 г. и директивата за пластмасите за еднократна употреба задават "доста мащабни" цели за отпадъците и опаковките - повечето от които все още не са реализирани в национални законодателства.

 

рециклиране

 

"Не смятаме за уместно да се оповестяват нови цели за опаковките и отпадъците, тъй като другите цели трябва първо да бъдат имплементирани", коментира той.

Синкевичус отвърна, че в момента има "предостатъчно време" страните да реализират новите правила.

"Някои страни-членки успяха да имплементират регулациите на ЕС, други за съжаление имаха трудности с това. Трябва обаче да засилим имплементацията, защото имаме много малко възможности за маневри, ако искаме да постигнем климатична неутралност към 2050 г.", коментира еврокомисарят.

Няма силна съпротива от бизнеса. Никълъс Ходац, генерален директор на UNESDA Soft Drinks Europe, казва, че неговият бранш "е готов да ускори инвестициите в събиране, рециклиране и рециклирано съдържание, за да превърне кръговата икономика в реалност".

Екологичните организации като цяло приветстваха предложенията, но имаше и известни оплаквания.

Стефан Ардити, директор по политиките в Европейското бюро по околната среда, коментира, че съжалява, че Комисията не е успяла да се ангажира с намаляване наполовина на отпечатъка на ЕС като суровини и материали към 2030 г.

Мийдиб Болджър, активист в "Приятели на Земята - Европа", е по-критична и заявява, че "планът за кръгва икономика е лишен от досег с реалността и не отчита спешността на кризата в планетарен мащаб".

"Той няма да успее да намали потреблението на ресурси... защото е писан с цел да удовлетвори стремежа към безкраен икономически растеж, пренебрегвайки нуждите на хората и природата", е категорична тя.

Запитан защо Европесйката комисия не се е ангажирала с цели за намаляване на потреблението на ресурси, Синкевичус отговори, че "като еврокомисар по околната среда, естествено аз имам много ясна позиция, че това е необходимо, но трябва и да бъдем реалистични по отношение на имплементацията".

“Основната цел на екшън плана за кръгова икономика е масовизация на кръговата икономика и отделянето ѝ от извличането на природни ресурси - ако успеем да докажем, че постигаме растеж, без да извличаме повече ресурси, смятам, че можем да говорим и за други цели", допълва още еврокомисарят.

 

 по Politico

Станете почитател на Класа