Коронавирусът затваря граници: "Не пътувайте извън и към България!"

Коронавирусът е в настъпление. Почти няма страна в Европа, която да не е въвела ограничения по границите. Министерството на външните работи в София призова българите да не пътуват извън или към България.

 

 

 

От Министерството на външните работи в София съобщават за сериозни проблеми или за невъзможно преминаване на сухопътните граници от Италия, Австрия, Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Румъния. От Министерството подчертават още, че ситуацията по границите се променя много бързо, което прави пътуването към или от България с всички видове транспорт невъзможно.

Коронавирусът е в настъпление. Във Франция ограничават междуградския транспорт, а правителството на Великобритания смята , че е нужно "национално усилие", сходно с онова от времето на Втората световна война. Британският министър на здравеопазването заяви пред "Сънди Телеграф", че сегашното поколение е изправено пред тежко изпитание - нуждата да се пребори с една нова и съвсем реална болест.

Ибупрофен" не предизвиква заболяване от коронавирус

В редица страни затварят училища, ресторанти и кафенета.

Хората са обезпокоени, а това понякога ги кара да вярват и на фалшиви новини. Германското министерство на здравеопазването предупреди, че в интернет се разпространяват множество фалшиви съобщения, свързани с епидемията от коронавирус, които създават паника сред хората.

 

default

 

Твърдението, че в Германия скоро ще бъдат наложени сериозни нови ограничения на обществения живот не е вярно, се казва в съобщение на министерството, публикувано в Туитър. Същото се отнася и до твърдението, че употребата на лекарството „Ибупрофен" предизвиквало коронавирус.

Сдружението на личните лекари в Германия  междувременно пледира да се дават до 14 дни болнични без да има нужда пациентите да посещават лекар. В момента е разрешено на пациенти с леки оплаквания да се издават болнични до 7 дни без да ходят при личен лекар – само след обаждане по телефона. Става дума обаче не за хората, които проявяват симптоми на заболяване от коронавирус.

Призивът на Меркел

С оглед на разрастващата се пандемия германската канцлерка Ангела Меркел призова гражданите към разумно поведение. До създаването на ваксина срещу коронавирус и медикаменти срещу болестта ще измине още доста време, каза Меркел и апелира за силно ограничаване на социалните контакти, с цел да се забави разпространението на заразата.

Още в петък вечерта Институтът „Роберт Кох" в Берлин официално обяви испанската столица Мадрид, както и австрийската област Тирол за „рискови региони". Досега за такива бяха смятани Италия и Иран, отделни региони във Франция (Елзас и Лотарингия, Шампан-Арден) и провинции в Китай и Южна Корея. Броят на смъртните случаи в Иран  скочи само за един ден със 113 - общо 724 души са починали там до момента.

Станете почитател на Класа