Погрешно обявиха бързите тестове с антитела за неточни за коронавируса. Те са нужни, спешно

Притеснявам се, но не толкова от пандемията. Твърди се, че 70% от населението ще преболедува коронавируса. Притеснявам се от генерал Мутафчийски, който системно твърди, че бързите тестове са само 30% верни.

Е точно това не е вярно.

Такъв тип тестове се използват от години за много и най-различни инфекциозни заболявания – бактериални и вирусни. Няма причина тестовете за всички други заболявания да се използват в цял свят, включително и в България от десетки годни, и само тестовете за COVID-19 да не работят.

Та притеснението ми е от некомпетентността на лабораторията, която ги използва и която е „установила” 30-процентното съвпадение. За да получават само 30% съвпадение, това означава, че не знаят кога и как да ги прилагат и как да интерпретират резултатите.

Когато не можеш да използваш мотиката, как ще работиш с трактора? Или ако не можеш да изпълняваш и интерпретираш правилно по-лесните за изпълнение тестове, как ще се справят със златния аналитичен стандарт за откриване на корона вируса – PCR теста?

Всеки може да прочете в интернет, че една лаборатория преди да започне да прави PCR тестове за корона вирус, трябва да се сравни с някоя лаборатория, която е доказала вече възможностите си. Изискванията са категорични: новата лаборатория трябва да получи 15 проби с неизвестни резултати от лаборатория с доказани възможности– 10 отрицателни и 5 положителни и да има 100% съвпадение на резултатите на новата лабораторията с тази, от която са получени пробите.

Да се върнем на бързите тестове. 10 направени анализа не показват дали един тест е добър или не – категоричният тон е погрешен в случая.

Ако една болна е доказана с PCR метода, а не е била открита с бързите тестове за антитела, това не е означава, че бързите тестове не работят. Възможно е тази пациентка да има проблеми с имунната система, което да води до това, че не може да синтезира антитела.

Не е редно да се хвърля на журналистите някаква откъслечна информация и да се правят заключения за тестовете. Да не забравяме, че с PCR тестовете се откриват и мъртвите вируси – пациентът вече е изкарал заболяването и е здрав, а частиците от мъртви вируси продължават да се откриват.

 

Защо са необходими бързите тестове с антитела?

Защото са бързи, всеки лаборант може да ги изпълнява и защото са евтини. САЩ и Германия, дори Република Корея могат да си позволят да правят скрининг на населението с PCR тестове, защото това са богати държави и защото имат апарати за тези тестове.

Скрининг на българското население с PCR метод и дори с тест за антигени не можем да си позволим, защото няма да останат средства за подпомагане на хората. Но можем да си позволим с бързите тестове за антитела да направим много неща, когато ги използваме правилно – т. е. когато знаем, че те дават надеждни резултати след 7–8-ия ден от началото на заболяването и че с тях се откриват около 80% от позитивните проби (заболелите от коронавирус).

 

Бързи тестове за коронавируса, каквито са осигурени за всички жители на щата Калифорния. Снимка: от тв репортаж

 

1. Можем да проверяваме всички хора, на които изтича 14-дневната карантина. В момента тези хора започват да се движат свободно в обществото без да имаме доказателства, че те не са болни, а биха могли да боледуват безсимптомно. Възможно е да прекарват много леко заболяването, но да не искат повече да стоят в къщи да не съобщават за леки неразположения като кашлица и хрема.

2. Може да се направят така наречените „филтри“ в поликлиники и особено болници и да се проверяват всички, които отиват да се прегледат. Със сигурност ще се открият болни, които да не се допуснат в здравното заведение. Така лекарите и всички други служители ще са значително по-защитени.

3. Можем да проверяваме всички прибиращи се от чужбина. Така тези, които покажат наличие на антитела, ще бъдат изследвани със златния стандарт PСR и ще се знае, дали са болни в момента или са прекарали вече заболяването и няма да има нужда да се поставят под карантина. Все пак в момента всяка работна ръка, която няма опасност да се зарази може да бъде наета в социални служби и болници.

4. Хората, които покажат наличие на антитела ще знаят, че са преболедува и ще могат спокойно да посещават възрастните си родители и да им дават морална подкрепа, а не да ги държат изолирани и уплашени в самота.

5. Ще бъдат открити и не малко болни. Хората, които карат леко заболяването на практика изобщо не се изследват, защото лабораториите с PCR техника нямат капацитет да изследват всички хора с кашлица и хрема.

6. Да прогнозираш кога ще бъде пикът и дали е преминал, без да знаеш моментното състояние е невъзможно. Всички математически модели, които ни се представят в момента са много по-неточни от бързите тестове, защото никой не знае колко хора в момента са болни или преболедували. Ако има нужда от модели, нека първо да се направи скрининга с бързите евтини тестове.

България е заявила 1 000 000 бързи теста в търга на Европейския съюз за тестове. Няма съмнение, че това ще са бързите китайски тестове. Никой няма да чака 6–8 седмици израелците да направят същите тестове като китайските, за да купим тестовете от тях, а не от Китай. Дори да разработят тестове в Израел, те няма капацитет да произведат 50 милиона теста в обозримото време, в което те са ни нужни.

Поне този път да сме прагматици. Да действаме бързо не само с извънредното положение, но и с тестовете. По-добре да открием 80% дори 70% от заболелите с бързите тестове и после да доказваме с PCR тестовете, кой е болен и кой здрав.
Въпросът е на живот и смърт.

 

Д-р Г. Николов

 

– –
* Поради опасение от неколегиални отношения пълното имe на автора е спестено

 
 

Станете почитател на Класа