Йордан Цонев: Делян Пеевски, аз и Карадайъ първи предложихме намаляване ДДС на книгите

По време на криза опозицията трябва да сложи в скоби критиката и да извади съгласието. БСП и президента трябваше да има друг тип поведение. Вторият мандат на президента Радев не ми е приоритет, каза зам. председателят на ПГ на ДПС

"Ако беше преди 5-6 години създаването на държавна петролна компания щеше да звучи пазарно, но сега е много удачно. Би могла такава компания с точно пазарно поведение да спомогне цените да бъдат наистина пазарни, а не картелни. По-големите резерви са при един голям монополист, това не е добре за бранша". Това каза, в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по телевизия Канал 3, зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

"Към настоящия момент ситуацията на пазара е много интересна, със спада на петрола и петролни продукти. Страните, които имат залежи обаче продължават да изпомпват петрол и затова се стигна до отрицателните му стойности, ако държавата има свободни вместимости, можеше да направи добра сделка за самата страна. Ще подкрепим идеята, много е добра", обясни той.

"ДДС пълни хазната и не бива да се прави пробойна като се прави различна ставка, това отваря кутията на Пандора и много обществени системи виждат възможност за подкрепа. От няколко години обаче нещата са различни. ДДС стана регулатор на конкуретноспособността. В Германия храните са с 5 %. През ДДС-то производител, който купува оттам бие българските продукти", сподели Цонев.

"Ако държавата е скоростен влак, някои вагони се движеха с по-бавна скорост, а на някой бе дръпната ръчната спирачка. Мерките в туризма трябваше да бъдат малко по-силни. Подкрепяме мярката за намаляване на ДДС в туристически бранш", допълни депутатът от ДПС.

"Аз, колегата Пеевски и Карадайъ направихме предложение и за книгите, сега правителството прие нашата идея. Имахме идея и за храните, като регулатор на конкурентноспособността, както и за детските продукти и храни. Идеята за децата е обвързана и с политиката на ДПС за справяне с демографската криза. Тя е и за подпомагане на младите семейства. Искаме тази мярка да остане постоянно", коментира той.

"ДПС подкрепи мярката да се субсидират чартърните полети, но не самия полет, а на всяка седалка. Турция прави това от години, но Гърция не го правеше, а тази година ще го прави. Задължени сме да го направим. С тази мярка подпомагаме петте частни български авиокомпании.

Финансовият ще трябва да помисли и за още помощи за тези компании, не бива да си убиваме чартърния флот, те плащат лизинги. Могат да се дадат банкови гаранции с цел отстъпки на лизинга, да има разсрочване", сподели Цонев.

"Нашето възстановяване зависи от нормалния ритъм на европейската икономика. Към този момент в България няма спад като в съседните страни, дори има ръст спрямо първото тримесечие и миналата година от инерцията. Имаме шанса заради навременните мерки и отворения характер на икономиката и това, че предприятията работиха да бъде с по-малко щети", смята зам.-председателят на ДПС.

"БСП се притесняват от всичко, заемът не е взет, може и да не се наложи, но трябва да има ликвидност на плащанията в случай, че кризата се задълбочи. Нов заем би бил само 3,5 млрд, другото е само връщане на стари заеми и попълване на дефицита", съобщи той.

Попитан за оценка на работата на министъра на финансите Владислав Горанов, зам.-председателят на ПГ на ДПС заяви: "В условията на такава тежка криза финансовият министър е вторият най-натоварен човек след премиера. Той трябва да реши купища проблеми и е под напрежение. Мисля, че се справя добре, макар че виждам че това му коства много проблеми в последната седмица. Премиерът Борисов в прав текст му каза, че той е началникът и мисля, че това реши проблема с мнението на финансовия министър за свалянето на ДДС".


"Комисията за контрол нa разходите заради COVID-19 ще направим прозрачен процесът да видим кое за какво е изхарчено. По време на криза опозицията трябва да сложи в скоби критиката и да извади съгласието. БСП и президента трябваше да има друг тип поведение. Вторият мандат на президента Радев не ми е приоритет. Демокрацията е това - каквото каже народът, това ще стане. Представете си как би изглеждала една страна в ръцете на едни аматьори", завърши Йордан Цонев.

 

 

Станете почитател на Класа