Учени предупреждават: тръгнем ли по почивки - втора вълна

Ако през лятото тръгнем по почивки и започнем отново да се събираме в барове и ресторанти, броят на новите зарази може да се повиши драстично. Рискът от втора вълна на епидемията нараства, предупреждават германски учени.

 

 

 

Вече няколко поредни дни броят на новозаразените в Германия спада, а хората в страната жадуват за завръщане към нормалния начин на живот. Но опасността далеч не е овладяна, предупреждават водещи епидемиолози.

Опасност от ново разрастване на заразата

В момента, в който хората започнат отново да се събират, например в барове и ресторанти, броят на новите зарази може да се повиши драстично, смята изследователят Макс Гередс от Марбургския университет. И наистина: тези дни в Германия бе съобщено за случаи на масови инфекции след посещение в ресторант.

Още по-голям риск крие предстоящият летен сезон, когато много хора ще тръгнат по почивки, предупреждава още Гередс. На същото мнение е и Хайо Зееб от института "Лайбниц" в Бремен: "Като имаме предвид, че по всяка вероятност съвсем малка част от хората са развили имунитет, опасността от ново разрастване на заразата е много голяма". Включително и в региони, които до момента регистрират сравнително малко инфекции.

"Рискът от втора вълна на епидемията нараства"

Още миналата седмица председателят на Световния лекарски съюз Франк Улрих Монтгомъри предупреди, че отварянето на европейските граници за туристи може да се окаже опасно. "В този конкретен случай действията на правителството са ръководени единствено от икономически съображения", заяви Монтгомъри и добави: "Рискът от втора вълна на епидемията нараства".

 

 

Как новият коронавирус промени природат

Заради пандемията от коронавирус хората в много страни по света останаха затворени по домовете си, а множество индустриални производства бяха преустановени. По улиците се движат по-малко автомобили и автобуси. В небето летят по-малко самолети. Всичко това подобри рязко качеството на въздуха. По цял свят.

 

По-чист въздух

  • Заради пандемията от коронавирус хората в много страни по света останаха затворени по домовете си, а множество индустриални производства бяха преустановени. По улиците се движат по-малко автомобили и автобуси. В небето летят по-малко самолети. Всичко това подобри рязко качеството на въздуха. По цял свят.

Спирането на икономическата дейност води до по-малко вредни емисии - какъвто беше случаят с финансовата криза през 2008-2009. В Китай заради наложената карантина отровните емисии са спаднали с 25% - по данни на уебсайта Carbon Brief. Но тази положителна промяна по всяка вероятност е само временно явление.

По-малко вредни емисии

  • Спирането на икономическата дейност води до по-малко вредни емисии - какъвто беше случаят с финансовата криза през 2008-2009. В Китай заради наложената карантина вредните емисии са спаднали с 25% - по данни на уебсайта Carbon Brief. Но тази положителна промяна по всяка вероятност е само временно явление.

Оттеглянето на хората действа благоприятно на някои животински видове. Намалелият пътен трафик например означава, че по-малко дребни животни - като таралежите, които сега излизат от зимен сън, рискуват да бъдат прегазени от автомобили. В същото време патиците в парка сигурно се питат къде изчезнаха хората - вече няма кой да ги храни с хляб. Но те ще се справят.

Повече спокойствие за животните

  • Оттеглянето на хората действа благоприятно на някои животински видове. Намалелият пътен трафик например означава, че по-малко дребни животни - като таралежите, които сега излизат от зимен сън, рискуват да бъдат прегазени от автомобили. В същото време патиците в парка сигурно се питат къде изчезнаха хората - вече няма кой да ги храни с хляб. Но те ще се справят.

Природозащитниците възлагат надежди на пандемията от коронавирус, че тя ще ограничи търговията с диви животни. Ковид-19 най-вероятно тръгва от пазар в китайския град Ухан, на който се продават нелегално и диви животни.

НЕ на търговията с диви животни?

  • Природозащитниците се надяват, че покрай пандемията от коронавирус ще ограничат търговията с диви животни. Ковид-19 най-вероятно тръгва от пазар в китайския град Ухан, на който се продават нелегално и диви животни.

Тази снмика от Венеция е направена малко след като Италия наложи строга карантина. Рядко водата в каналите в града е била толкова чиста. А понеже в момента са спрени и пътуванията с големите круизни кораби, това се отразява благоприятно и на морските обитатели - например китовете, които сега могат напълно необезпокоявано да кръстосват моретата и океаните.

По-чисти реки и морета

  • Тази снмика от Венеция е направена малко след като Италия наложи строга карантина. Рядко водата в каналите в града е била толкова чиста. А липсата на големите круизни кораби се отразява изключително благоприятно на морските обитатели - например китовете, които сега могат напълно необезпокоявано да кръстосват моретата и океаните.

Има обаче и лоши новини. Покрай пандемията стремглаво нарастват пластмасовите отпадъци - изхвърлят се все повече опаковки на продукти за еднократна употреба - като медицински ръкавици, както и най-различни други найлонови и пластмасови опаковки. Във времена на криза хората по-често купуват опаковани храни.

Повече пластмасови отпадъци

  • Има обаче и лоши новини. Покрай пандемията стремглаво нарастват пластмасовите отпадъци - изхвърлят се все повече опаковки на продукти за еднократна употреба - като медицински ръкавици, както и най-различни други найлонови и пластмасови опаковки. Във времена на криза хората по-често купуват опаковани храни.

Кризата с коронавируса измести на заден план климатичните проблеми. Но това не ги прави по-малко значими. Експерти предупреждават да не се отлагат важните климатични решения - независимо че следващата климатична конференция COPS-26 беше отложена за 2021 година. Вярно - от началото на пандемията се изхвърлят по-малко вредни емисии в атмосферата, но най-вероятно това няма да се окаже трайна тенденция.

Да не забравяме битката за климата!

  • Кризата с коронавируса измести на заден план климатичните проблеми. Но това не ги прави по-малко значими. Експерти предупреждават да не се отлагат важните климатични решения - независимо че следващата климатична конференция COPS-26 беше отложена за 2021 година. Вярно - от началото на пандемията се изхвърлят по-малко вредни емисии в атмосферата, но вероятно това няма да се окаже трайна тенденция.

Станете почитател на Класа