Ангелина Митова: Законът за амнистията брани хора свързани с измами с европари

По две или три дела свързани с измами с еврофондовете и пред присъединителните програми прокуратурата не може да повдигне обвинение заради Закона за амнистията, обхващащ престъпления до първи юли 2008, заяви Ангелина Митова, ръководител на спецзвеното за разследване на злоупотреби с еврофондовете, съобщи репортер на БГНЕС.
„Търсим друга конфигурация за наказателния кодекс“, заяви Ангелина Митова. В голяма част не са изпълнени задълженията на администрацията към Агенция САПАРД, заяви Митова по повод 98-те европроекта привлекли вниманието на ОЛАФ, 15 от които впоследствие отпаднаха от вниманието на експертите. Според Митова неправилно бе заявено, че прокуратурата ще повдигне обвинение за проектите до три месеца. Това е срокът за установяване стойността на щетите, уточни тя. Пет лица разследва прокуратурата във връзка с измами на еврофондовете. Едно длъжностно лице е по програма „Леонардо да Винчи“, а останалите – по САПАРД. По 1036 преписки работи специализираното звено на прокуратурата за измами с Еврофондовете, заяви Митова. 800 от тях – по схеми за единно плащане на площ. По програма САПАРД има 53 досъдебни производства и приблизително същия брой преписки. За последния месец звеното е внесло 10 обвинителни акта допълни Митова. По програма “Леонардо да Винчи” има две повдигнато обвинения. В последния месец има и постигнато споразумение по едно от тях – възстановяване на сумата и година и половина лишаване от свобода, разкри Митова. Две са обвиненията и по САПАРД, допълни тя. Там също има две споразумения. След срещата с ОЛАФ представителите на специализираното звено са предложили законодателни промени с оглед оптимизиране работата на борбата със злоупотреби с еврофондовете, каза зам. градският прокурор Божидар Джамбазов. “В текстовете на Наказателния кодекс, които са специално свързани със злоупотребите с евросредства наказанията са такива, че в по голямата си част предполагат задължително приложението на член 78а и тук се сблъскваме с едно противоречие, че става въпрос за злоупотреби с милиони средства, които на практика следва да бъдат наказани с едно административно наказание - 5000 лв. е максималната глоба”, каза Джамбазов. След срещата към Наказателния кодекс е била добавена алинея, която се отнася до реалното усвояване на средства. Тя предвижда 5 години лишаване от свобода, но само за престъпления извършени след момента на приемането й, уточни Джамбазов. Според него прокуратурата трябва да може да изиска забрана за напускане пределите на страната за обвинените в злоупотреба с европейски пари. По-голям срок за приключване на делата – две, а не една година също смятат за уместно от прокуратурата. Срокът е необходим, тъй като във връзка с евроизмамите са необходими съдебни поръчки, които отнемат време.
Прокурорите се обединиха и около тезата депутатите да имат само функционален имунитет. “Всички дела, които са били спрени заради кандидат депутатски имунитет ще бъдат възобновени” заяви прокурор Божидар Джамбазов. Делото срещу Марио Николов и останалите обвиняеми за източването на САПАРД е насрочено за 30 септември. На 20 октомври трябва да се яви в съда и Александър Томов. Делото срещу Венцислав Върбанов формално не е било спирано, но вероятно това ще стане, тъй като той е избран за депутат уточни Джамбазов. Все още няма информация за дупнишките бизнесмени и доскорошни кандидат-депутати Пламен Галев и Ангел Христов по известни като братя Галеви, допълни Джамбазов. Възможно е отново да бъдат обединени делата срещу Тома Томов и Димитър Викентиев .

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа