Баневи застават пред Спецсъда по делото за пране на пари

Специализираният наказателен съд гледа делото за образуване и ръководене на организирана престъпна група срещу Николай Банев, Евгения Банева и Мария Банева.


Баневи са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Николай Банев е обвинен като извършител на данъчните престъпления, а съпругата му - като негов помагач. Обвиненията завариха семейството в Ница в края на 2018 г. Двамата бяха екстрадирани в София на 6 декември 2018 г.


На 26 ноември 2019 г. Апелативният съд в Бургас издаде обезпечителна заповед, с която допусна обезпечение на бъдещ иск на КПКОНПИ за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество от Николай, Евгения и Мария Баневи на стойност 141 820 225,19 лева.


Съдът наложи запор на поименни акции и дружествени дялове от капитала на търговски дружества на Баневи, на движими вещи, иззети от Специализираната прокуратура (златни кюлчета и накити, часовници, монети и др.), на средства в банкови сметки, както и на моторна яхта.


Евгения Банева бе пусната под домашен арест, а мъжът й е в ареста.


На делото вчера стана ясно, че Банев се е отказал с писмена молба от всичките си адвокати в опит да шиканира процеса. Назначен му е служебен такъв, който обаче трябва да има време да се запознае с документите, заради което днес делото се отлага. Съдът е уведомил всички свидетели, предвидени за днес по тази причина да не се явяват.


По време на заседанието Банев продължи с изискванията си към съда, като първо поиска да бъде лекуван в "Пирогов", а после прекратяване на делото и отвод на съдията. Исканията му бяха отхвърлени.

Станете почитател на Класа